latinica  ћирилица
26/11/2020 |  22:37 | Autor: SRNA

Palestinci spremni za direktne pregovore sa Izraelom

Palestinci su spremni da obnove direktne pregovore sa Izraelom ukoliko oni budu zasnovani na poštovanju rezolucija UN i Arapske mirovne inicijative, izjavio je ministar spoljnih poslova u Palestinskoj upravi Rijad Malki.
Palestinci - Foto: Getty Images
PalestinciFoto: Getty Images

On je tokom virtuelne Mediteranske konferencije o kontroli i automatizaciji /MED 2020/ podsjetio da je Palestinska uprava nedavno obnovila finansijsku i bezbjednosnu koordinaciju sa Izraelom.

- Smatramo to razlogom za ohrabrenje nove administracije SAD da se kreće u tom smjeru - istakao je Malki.

Malki je rekao da Palestinska uprava šalje jasne poruke ne samo izabranom predsjedniku SAD DŽozefu Bajdenu i Izraelu, već i evropskim i brojnim drugim zemljama da su Palestinci spremni da se ponovo potpuno angažuju sa Izraelom u oživljavanju direktnih pregovora bez preduslova.

Prema riječima Malkija, Palestinskoj upravi je najvažnije da se pregovori zasnivaju na rezolucijama UN i Arapskoj mirovnoj inicijativi, kao i na međunarodnom pravu, javio je "Sputnjik".

- To su najvažniji elementi za nas, na osnovu kojih treba da budu zasnovani bilo kakvi pregovori u budućnosti - poručio je Malki.

Palestinska uprava je ranije ovog mjeseca najavila obnovu saradnje sa Izraelom, uključujući na polju bezbjednosti, nakon što je tu saradnju suspendovala u maju zbog planova izraelskih vlasti da aneksiraju teritorije na Zapadnoj obali.