latinica  ћирилица
27/11/2020 |  07:51 ⇒ 07:52 | Autor: TANЈUG

Hoće li Goce Delčev srušiti Zaeva?

Lider makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski pozvao je premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva da podnese ostavku.
Zastava Makedonije - Foto: ilustracija
Zastava MakedonijeFoto: ilustracija

On je najavio i da će VMRO-DPMNE organizovati i danas proteste širom zemlje.

Mickoski je, nakon izjave Zaeva da Bugarska i Makedonija imaju zajedničku istoriju koju je dao u intervjuu za bugarsku novinsku agenciju BGNES, zatražio u četvrtak, tokom protesta VMRO-DPMNE, da se Zaev javno izvini zbog, kako je naveo, uvrede makedonskih građana, predaka i heroja, prenosi MIA.

On je pozvao članove vladajućeg SDSM-a da se usprotive stavu svog lidera Zaeva.

- VMRO-DPMNE se zalaže za prijateljske odnose sa susjedima. Prijateljstvo znači da se međusobno pomažemo. Bugarska nema koristi od toga da nas ponižava, ali posebno boli kada poniženje dolazi od jednog od nas. Tražim od Zaeva da se odmah izvini za stav koji je iznio u bugarskim medijima, uvrijedivši makedonski narod, naše pretke i heroje - rekao je Mickoski.

VMRO-DPMNE već je organizovala protest u četvrtak uveče kolonom automobila u Skoplju.

Zaev je prethodno rekao da Bugarska i Sjeverna Makedonija nemaju podijeljenu istoriju, već zajedničku, te da je Goce Delčev revolucionar i za Bugare i za Makedonce koje su se borili za slobodnu Makedoniju i Odrinski region, prenio je portal Plusinfo.

Takođe je rekao da je bugarska vojska, koja je, kao saveznica nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu okupirala
Makedoniju i jugoistočnu Srbiju, poslije kapitulacije u jesen 1944. pred sovjetskim snagama i pristupanja antifašističkoj koaliciji, učestvovala u oslobađanju Makedonije.

Opoziciona makedonska partija VMRO-DPMNE protestovala je u četvrtak uveče kolonom automobila u Skoplju zbog, kako je navela, "zaštite nacionalnih crvenih linija, poslednje linije odbrane makedonskog identiteta".