latinica  ћирилица
27/11/2020 |  08:02 ⇒ 11:34 | Autor: RTRS

Šeranić: Situacija i dalje veoma ozbiljna (VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je epidemiološka situacija i dalje veoma ozbiljna.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

- Broj lica pozitivnih na virus korona na dnevnom nivou kreće se od 350 do 400 i to je bolje u odnosu na trend koji smo imali 14 dana unazad kada je bilo od 600 do 800 zaraženih - rekao je Šeranić u Јutarnjem programu naše televizije.

On je naglasio da zabrinjava podatak o broju hospitalizovanih lica.

- Pratimo situaciju sa brojem lica koja se javljaju u bolnice i taj broj je i dalje oko 1.200. S tog aspekta, zabrinuti smo i gledamo kako i na koji način na pružimo zdravstvenu zaštitu svima kojima je potrebna - naveo je Šeranić.

Kada je riječ o sastanku o epidemiološkoj situaciji, koji će danas biti održan u Doboju, Šeranić je rekao da će biti razgovarano o temama koje se odnose na kordinisane aktivnosti na zajedničkom nivou.

- Prije svega, tema će biti nabavka vakcine protiv kovida 19... Takođe, razgovaraćemo o zajedničkom sistemu nabavke sa Evropskom komisijom po pitanju lijekova i drugih potrošnih materijala, gdje smo se priključili još u avgustu. Treća tema tiče se saradnje sa međunarodnim organizacijama - naveo je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Šeranić je rekao da će ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i predstavnici Ministarstva danas posjetiti Bolnicu u Trebinju gdje će razgovarati sa direktorom ove bolnice i bolnica u Nevesinju i Foči, o problemima, organizaciji bolničkog sistema i preraspodjeli kapaciteta.

- Važno je da kolege iz UKC prisustvuju jer je UKC prošao kroz veliku transformaciju. Bitno je da posložimo određene stvari - istakao je on.

Kada je riječ o vakcinaciji protiv sezonskog gripa, Šeranić je rekao da je povećan interes građana za vakcinu, ne samo kod nas već u čitavom svijetu. Naveo je da su nabavljene dovoljene količine vakcine, ali da će biti razmatrana nabavka dodatnih doza ukoliko se ukaže potreba za tim.