latinica  ћирилица
27/11/2020 |  08:44 ⇒ 08:47 | Autor: SRNA

Matvijenko: Upokojenje patrijarha Irineja nenadoknadiv gubitak

Predsjednica Savjeta Federacije Federalne Skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko rekla je da je upokojenje srpskog patrijarha Irineja nenadoknadiv gubitak za sve, ne samo u Srbiji, nego i u cijelom pravoslavnom svijetu.
Valentina Matvijenko (foto: Sputnik / Alekseй Družinin) -
Valentina Matvijenko (foto: Sputnik / Alekseй Družinin)

- U ime Saveta Federacije Federalne Skupštine Ruske Federacije i u lično ime primite izraze iskrenog saučešća u vezi sa upokojenjem Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja - navodi se u pismu, koje je Matvijenko uputila predsjedniku parlamenta Srbije Ivici Dačiću.

Ona je istakla da je samopregornim služenjem Gospodu, otadžbini i svom narodu blaženopočivši patrijarh Irinej stekao zasluženo poštovanje i priznanje ne samo u Srbiji, nego i u cijelom pravoslavnom svijetu.

Matvijenko se sjetila razgovora sa Njegovom svetošću u proljeće 2015. godine tokom njene zvanične posjete Beogradu, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

- Teško je ocijeniti njegove blage napore i dosljedne korake usmjerene na jačanje viševjekovnih kulturnih i duhovnih veza između naroda Rusije i Srbije. Molim da prenesete reči iskrenog saosećanja i podrške svim sveštenicima i pastvi Srpske pravoslavne crkve - navela je Matvijenko.

Patrijarh Irinej preminuo je 20. novembra od posljedica virusa korona, a sahranjen je 22. novembra u kripti Hrama Svetog Save.