latinica  ћирилица
27/11/2020 |  08:50 ⇒ 14:27 | Autor: SRNA

Novi aranžman sa MMF-om: Srpska spremila spisak primjedbi

U Ministarstvu finansija Republike Srpske imaju spremne primjedbe i sugestije u vezi sa dogovorom o novom aranžmanu od 1,5 milijardi KM između Međunarodnog monetarnog fonda i BiH o kojem će pregovori početi u ponedjeljak, 30. novembra, piše Glas Srpske.
Vlada Republike Srpske (foto: twitter.com/Vlada_Srpske) - Foto: RTRS
Vlada Republike Srpske (foto: twitter.com/Vlada_Srpske)Foto: RTRS

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da su se u Ministarstvu upoznali o pismu namjere i da će poslati svoje sugestije na adresu MMF-a da bi određena pitanja bila promijenjena.

Ne želeći da ulazi u detalje, Vidovićeva je naglasila da će i sam tok daljih razgovora zavisiti od toga da li će i koliko će primjedbi i sugestija Srpske biti prihvaćeno.

- Republika Srpska od 1,5 milijardi KM treba da dobije oko 500 miliona u naredne tri godine, odnosno svake godine po dio za sanaciju posljedica pandemije virusa korona, ali imaju neki uslovi i određene stvari koje su predviđene u tom pismu na koje ćemo ukazati. Razgovore očekujemo u ponedjeljak - rekla je Vidovićeva za Glas Srpske.

Nova runda razgovora dvije strane trajaće do 8. decembra, a Misija MMF-a u Vašingtonu obavijestila je nadležne u BiH o početku pregovora koji će biti održavani onlajn i vođeni pojedinačno sa vladama Srpske i Federacije BiH, te članovima Savjeta ministara.

U nacrtu pisma namjere traži se šestomjesečni aranžman u vrijednosti od 638,5 miliona dolara ili oko 1,5 milijardi KM.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je nedavno da BiH traži od MMF-a sklapanje trogodišnjeg aranžmana za ublažavanje posljedica drugog talasa pandemije virusa korona.

On je dodao da bi novac bio iskorišten za podršku ekonomskom oporavku zemlje u toku 2021. godine, uz očuvanje makroekonomske stabilnosti, valutnog odbora i održavanje duga.

Tegeltija je naveo da su glavni ciljevi programa spasavanje i poboljšanje kvaliteta života građana mobilizacijom dovoljnih resursa u zdravstvenom sektoru, privremena podrška prihodima građana i preduzeća, jačanje otpornosti finansijskog sektora, te poboljšanje rasta u srednjoročnom periodu. U drugoj fazi, kada počne oporavak nakon pandemije, fokus programa će se pomjerati na strukturne reforme, da bi se podržala transformacija ekonomije.

MMF je ove godine, na osnovu dogovora sa domaćim vlastima, uplatio BiH 330 miliona evra, a novac je, nakon što su riješene određene nedoumice i problemi na relaciji između različitih nivoa vlasti, raspoređen u junu.

Srpskoj je za sanaciju posljedica pandemije virusa korona tada pripalo oko 240 miliona KM za saniranje posljedica u privrednom sektoru, kao pomoć zdravstvu, a dio sredstava završio je u budžetima gradova i opština, te u Garantnom fondu.

U novom globalnom izvještaju MMF-a dodatno su pogoršane prognoze ekonomskog pada za tekuću godinu, tako da se sada predviđa da će ekonomija u BiH pasti za 6,5 odsto. MMF je u proljećnim prognozama predviđao pad za pet odsto.