latinica  ћирилица
27/11/2020 |  09:41 ⇒ 09:48 | Autor: klix.ba

U FBiH moguća obavezna vakcinacija protiv virusa korona

U Federaciji BiH opcija obavezne vakcinacije trenutno nije isključena, piše Kliks.
Vakcina (Foto: Shutterstock) -
Vakcina (Foto: Shutterstock)

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva proteklih dana uveliko radi na programu imunizacije, rekao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

Kako kaže, formirane su grupe stručnjaka koje intenzivno razgovaraju o pripremi stanovništva na vakcinaciju, prioritetnim grupama koje će primiti vakcinu, ali i potrebama formiranja hladnog lanca, ukoliko se odluči za nabavku Fajzerove vakcine koja se mora skladištiti na -70 stepeni Celzijusovih.

O tome koja vakcina je najvjerovatnija opcija za BiH, Čerkez ne želi da govori u ovom trenutku, sve dok nadležne evropske institucije, ali i Agencija za lijekove BiH, ne odobre određenu vakcinu.

Kliks navodi da je vrlo izvjesno da to neće biti vakcina samo jednog proizvođača.

- Mnoge zemlje diskutuju o tome da li će vakcina biti obavezna ili ne. Australija neće dozvoliti putovanja svojim avionima za nevakcinisane putnike. Mnoge zemlje će možda zabraniti ulazak ljudima koji nisu vakcinisani. I mi trebamo razmotriti ovaj problem i pronaći najbolje rješenje. Puno je mogućnosti i treba nam više rješenja, od obaveznog vakcinsanja, do toga da građani snose troškove liječenja, pa i do toga da građani neće moći putovati ukoliko se ne vakcinišu. Ne bi trebalo isključiti nijednu opciju, a sve će biti donesene na osnovu stručnih mišljenja, isto kao što će biti odlučeno koja vakcina će dobiti dozvolu za upotrebu na tržištu BiH - rekao je Čerkez.

Prema trenutnom planu vakcinacije u FBiH, prioritet su zdravstveni radnici, treća starosna dob i hronični bolesnici.

Prema planu nabavke vakcina putem Kovaks mehanizma, FBiH će u prvom krugu vakcinacije dobiti 800.000 doza vakcina.

Čerkez pojašnjava da će se nakon toga nabavka proširiti za 30 odsto, a potom za 50 odsto stanovništva. Međutim, ne može se očekivati da će se u 2021. godini vakcinisati 70 odsto populacije u FBiH, koliko je potrebno za sticanje kolektivnog imuniteta, piše Kliks.