latinica  ћирилица
27/11/2020 |  10:08 ⇒ 10:30 | Autor: TANЈUG

Švedska priznala da nema znakova kolektivnog imuniteta

Švedska je priznala da nema naznaka da se u toj zemlji razvio kolektivni imunitet koji usporava širenje virusa korona jer broj novih infekcija raste.
Švedska - Foto: AFP
ŠvedskaFoto: AFP

- Pitanje imuniteta krda je teško. Ne vidimo znake imuniteta u populaciji koji bi sada usporio širenje infekcije - rekao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel koji je tvorac švedske strategije borbe protiv korona virusa koja nije podrazumijevala mjere karantina.

Šveđani su više bili izloženi virusu nego njihovi susjedi u nordijskom regionu i svaki treći žitelj Stokholma ima antitijela, pokazuju nedavno objavljeni podaci, prenosi Blumberg.

Švedska nije uvodila restriktivne mjere protiv širenja virusa i oslonila se na dobrovoljno poštovanje preporučenih mjera.

Ali, zemlja sada dnevno bilježi između pet i sedam hiljada novih slučajeva korona virusa.

Zbog toga je vlada sada uvela neke restriktivne mjere kao što su zabrana okupljanja više od osam osoba na javnom mjestu i zabrana prodaja alkohola poslije 10 sati uveče.

- Zdravlje i životi ljudi su još uvijek u opasnosti, a opasnost raste - rekao je u nedavnom obraćanju premijer Stefan Loven.

U novom talasu pandemije, sve se brže pune bolnički kapaciteti u Švedskoj i raste broj pacijenata kojima je potrebna intenzivna njega.