latinica  ћирилица
27/11/2020 |  11:37 ⇒ 11:42 | Autor: SRNA

Optužnica protiv predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimira Špoljarića, koja ga tereti za nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje zaposlene u ovoj pravosudnoj instituciji.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Špoljarić se tereti da je tokom 2018. i 2019. godine, dok je bio vršilac dužnosti, a kasnije i predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, kontinuirano i u više navrata, neprimjerenim djelima i postupcima, vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet podređene zaposlene, koja mu je ukazivala na nepoželjnost i neprimjerenost njegovih postupaka.

Tokom seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, optuženi je oštećenoj u svojstvu nadređenog, upućivao prijetnje ugrožavanjem njenog zaposlenja i egzistencije, te višestrukim neprimjerenim postupcima doveo do ozbiljnog ugrožavanja tjelesnog i duševnog zdravlja oštećene.

Špoljarić se tereti da je na osnovu pola vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet druge osobe, čime je počinio krivično djelo iz Zakona o ravnopravnosti polova BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Počinjeno krivično djelo suprotno je domaćim i međunarodnim konvencijama i aktima kojima se garantuje bezbjednost života i zdravlja i zaštita pojedinca od polne diskriminacije.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 15 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.