latinica  ћирилица
27/11/2020 |  11:55 ⇒ 11:55 | Autor: SRNA

Nelson: Međunarodnu superviziju treba da zamijeni građanska

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson smatra da je žalosno što BiH još nije ispunila kriterijume za okončanje međunarodne supervizije, koju bi, kako kaže, trebalo da zamijeni supervizija građana.
Erik Nelson - Foto: SRNA
Erik NelsonFoto: SRNA

Nelson je napisao na svom blogu da je u oktobarskoj poruci građanima BiH poručio da oni moraju da budu pokretači promjena.

- Kapaciteti udruženja građana i civilnog društva značajni su i mogu zahtijevati odgovarajuću posvećenost od izabranih lidera. Mladi ljudi iz ove zemlje ne žele da ostanu zarobljeni u prošlosti - napisao je Nelson.

On je naveo da građani BiH imaju moć da obezbijede da BiH zauzme svoje mjesto kao stabilna i prosperitetnija članica evro-atlantske zajednice zemalja.

- Vrijeme je da se gradi BiH zasnovana ne samo na miru, nego na vladavini zakona i međusobnom poštovanju svih naroda i svih žrtava proteklih ratova - napisao je Nelson u poruci povodom 25. godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je podsjetio na razne izvještaje, sudske presude i nedavno Mišljenje EU koji jasno opisuju reforme koje su BiH potrebne kako bi se riješile sistemske neefikasnosti koje sprečavaju ekonomski rast i upravljanje.

- Da bi doživjeli svoju sudbinu unutar EU, građani BiH i izabrani lideri moraju pokrenuti dijalog i postići širok konsenzus o ustavnoj reformi - poručio je Nelson.

On je rekao da će reforme na putu ka EU obezbijediti da BiH bude stabilan i siguran dom za tri konstitutivna naroda.

Nelson je podsjetio da je Dejtonski mirovni sporazum potpisan prije 25 godina, te da je njegov primarni cilj bio da posluži kao okvir za očuvanje mira za izgradnju povjerenja i pomirenja, te da omogući tranziciju zemlje ka efikasnom, funkcionalnom i demokratskom društvu.

- Dejtonski sporazum ispunjava to osnovno obećanje, ali građani BiH zahtijevaju, zaslužuju i spremni su za više - napisao je Nelson u svom blogu.