latinica  ћирилица
27/11/2020 |  13:00 ⇒ 13:39 | Autor: RTRS

Mladi metematičar Nebojša Đurić na najbolji način predstavlja Srpsku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković primio je danas matematičara Nebojšu Đurića, koji je nedavno riješio matematički problem star više od 40 godina.
Nebojša Đurić i Radovan Višković (foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Nebojša Đurić i Radovan Višković (foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Višković je rekao da je njegova želja da se mladi iz Srpske ugledaju na Nebojšin primjer i shvate da Republika Srpska i njene institucije vode računa o njihovom kvalitetu i radu.

- Takođe, oni treba da vide i shvate da imaju pažnju institucija - istakao je Višković i poželio Đuriću mnogo uspjeha i naučnog napretka, čime bi promovisao sebe, svoj rodni Teslić, Banjaluku, Republiku Srpsku i njen obrazovni sistem.

Predsjednik Vlade Srpske poklonio je Đuriću laptop i knjigu o Nikoli Tesli sa željom da njegov naučni rad ide u pravcu onoga što je radio poznati srpski naučnik.

Višković, koji je od Đurića na poklon dobio rubikovu kocku, rekao je da se treba truditi da što više kvalitetnih mladih ljudi ostane na domaćim univerzitetima i u Srpskoj.

On je naglasio da je Đurićev podvig značajan, ako se uzme u obzir činjenica da moćne zemlje izdvajaju milione za naučnoistraživački rad i svoje stručnjake.

- On je uspješno riješio ovaj naučni problem i to objavio u najpoznatijem svjetskom časopisu. Time je Univerzitet i Srpsku na neki način podigao na viši nivo kada je riječ i o svjetskim matematičkim krugovima - rekao je Višković, nakon prijema koji je upriličio za asistenta na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom i Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci Nebojšu Đurića, koji je nedavno riješio matematički problem star više od 40 godina.

Đurić je zahvalio Viškoviću za prijem, koji za njega, kako kaže, predstavlja nagradu i motivaciju za dalji naučni rad.

- Daću sve od sebe da nastavim da svojim radom promovišem Srpsku, Univerzitet u Banjaluci i svoj rodni grad. Nadam se da ću motivisati i kolege da zajedno sa mnom mnogo više rade, kao i nove mlade generacije da ostanu u Republici. Treba da vjerujemo u sebe i borimo se za bolju budućnost jer nam je niko neće pokloniti. A rezultat na taj način mora doći i trud će se isplatiti - poručio je Đurić.