latinica  ћирилица
27/11/2020 |  14:43 ⇒ 14:45 | Autor: SRNA

CIK: Omogućeno glasanje putem DKP mreže

Centralna izborna komisija BiH utvrdila je danas listu zemalja u kojima je znatno otežan ili prekinut poštanski saobraćaj i iz kojih birači koji glasaju na lokalnim izborima u Mostaru mogu dostaviti glasački materijal i putem diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH.
CIK BiH -
CIK BiH

Ovom odlukom CIK-a obuhvaćene su SAD, Australija, Kanada, Rusija, Francuska, Grčka, Danska, Italija, Španija, Poljska, Slovenija, Mađarska, Češka, Finska i Malezija, saopšteno je iz CIK-a.

Biračima koji iz ovih država glasaju putem pošte za Gradsko vijeće Mostara sada je omogućeno da svoje glasačke pakete u posebnoj koverti putem pošte dostave na adresu pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u inostranstvu koja sadrži poštanski žig zemlje iz koje se glasa, a da datum na poštanskom žigu bude najkasnije 20. decembar 2020. godine, uz napomenu da na koverti naznače "glasački paket - ne otvaraj".

CIK će Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara dostaviti pismo sa instrukcijama o postupanju diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inostranstvu u vezi sa prijemom i slanjem ovih paketa, napominju u ovoj komisiji.