latinica  ћирилица
27/11/2020 |  15:22 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Trebinjski ljekari idu na edukaciju u Banjaluku (VIDEO)

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Trebinju je održan sastanak predstavnika zdravstvenih ustanova hercegovačke regije sa timom Ministarstva zdravlja Republike Srpske i Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka, radi sagledavanja stanja i preduzimanja neophodnih mjera, za što bolju pripremljenost zdravstvenih ustanova.
Trebinje, sastanak - Foto: SRNA
Trebinje, sastanakFoto: SRNA

Trenutno se u Bolnici Trebinje, koja je gotovo cijela stavljena u kovid - sistem, liječi 95 pacijenata.

U Trebinju i Hercegovini i dalje nema značajnijeg pada broja zaraženih i hospitalizovanih, ali nema ni daljeg rasta tih brojki.

O snazi jesenjeg talasa epidemije najbolje govore podaci, da je od marta do sredine oktobra u Bolnici Trebinje liječeno 278 pacijenata sa kovidom, a 12 ih je umrlo, dok je u posljednjih mjesec i po hospitalizovano čak 122 pacijenata, a 19 ih je preminulo. Glavni problem, konstatovan i na današnjem sastanku, je nedostatak medicinskog kadra, posebno onog za liječenje najtežih pacijenata.

- Iskorostili smo malo smirenje situacije da dođu kolege iz Banjaluke sa stručne i operativne strane u pomoći za zimu - naglašava doktor Stanko Buha, pomoćnik direktora Bolnice Trebinje za medicinska pitanja.

Iz ministarstva uvjeravanja da će sve bolnice u Srpskoj, imati dovoljno opreme i kiseonika, te da će se raditi intenzivno na dodatnoj edukacjii medicinara. Iskustva sa intezivne njege Kliničkog centra Banjaluka, više su nego dobrodošla za ljekare trebinjske bolnice.

- Segment intezivne medicine je medicina katastrofe koja daje jasna pravila, kako se ponašati kad nema doboljno osoblja, kad nema specijalsita, okrećemo se specijalzantima koji mogu itekako odgovoriti - naglašava doktor Peđa Kovačević, specijalista pulomolog.

Milan Latinović, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, naglašava da će u programu biti šest specijalizanata. 

- Dogovorili smo se da šest specijalizanata bude u programu edukacije da ih ososobimo za što kvalietniji rad sa osobama koje trebaju kiseoničku terapiju. Dogovorili smo se da oni dostave specifikacije za finansijska sredstva koja ćemo obezbijediti iz kompezacionog fonda za kiseoničku terapiju - poručio je Latinović.

Trebinjski Dom zdravlja i pored ogromnog pritiska na timove poordične medicine, za sada nema problema sa medicinskim kadrom. Ispoštvane su sve procedure i preporuke u radu, a spremaju se, kažu u upravi, za zimu, za kada se očekuje još teža situacija.

- Pretprpani smo poslom,  u zadnja 2- 3 dana kao da malo jenjava, ali u porodičnoj medicini imamo dvoje pozitivnih, pa smo jednog ljekara sa biroa primili, pa sa osobljem nemamo problema - poručila je Vranka Drašković, direktorka Doma zdravlja Trebinje.

Sastanku su prisustvoavli i predstavnci i Kriznog štaba Trebinja, koji su na današnjem zasjedanju odlučili da se učenici trebinjskih škola od ponedjeljka 30. novembra, vrate u školske klupe.