latinica  ћирилица
27/11/2020 |  16:17 ⇒ 16:19 | Autor: SRNA

U Srbiji 60 odsto građana poštuje mjere - to nije dovoljno

U Srbiji su virusom korona zaražena 2.434 zdravstvena radnika, od kojih je 66 hospitalizovano, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.
Predrag Kon (foto:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Predrag Kon (foto:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

Kon je rekao da se efekti novih mjera protiv epidemije mogu očekivati za 10 do 14 dana, te ponovo apelovao da ih građani poštuju.

- Efekat se može videti i za sedam dana, ali je realno za 10 dana do dve sedmice - naveo je Kon.

On je na konferenciji za novinare rekao da će pacijenti koji su pred izlječenjem biti premješteni iz kovid bolnica u privremene kovid bolnice, čime se oslobađaju kapaciteti za nove pacijente kojima je neophodna kiseonička terapija.

Kon je naveo da je cijela Srbija sada jedna velika bolnica, dodajući da je najveći broj zaraženih u Beogradu, a potom u Novom Sadu, Kragujevcu, Pančevu i Nišu.

Upitan o gužvama u tržnim centrima povodom takozvanog "crnog petka", odnosno prodaje robe po nižoj cijeni, Kon je rekao da nema riječi, ni razumijevanja za to.

- Nemam nikakve dobre riječi po tom pitanju i po pitanju ponašanja na taj dan. Onaj ko organizuje `crni petak` direktno je odgovoran za posljedice - istakao je Kon.

On je naveo da u Srbiji oko 60 odsto građana poštuje epidemiološke mjere, ali je napomenuo da to nije dovoljno.

- Da svi nose maske, ništa drugo nam ne bi trebalo. Mogli bismo i dalje da radimo, da privređujemo i da sačekamo vakcinu - rekao je Kon.