latinica  ћирилица
27/11/2020 |  17:30 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Tegeltija: Vakcina u BiH do kraja prvog kvartala sljedeće godine

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Doboju da je epidemiološka situacija takva da su postojeće mjere dovoljne da pandemija bude održana pod kontrolom.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Govoreći o vakcinama protiv virusa korona, Tegeltija je podsjetio da je BiH dio globalnog procesa nabavke vakcine, te da je naručila nešto više od 1.230.000 vakcina, što je dovoljno za oko 20 odsto populacije.

- Procjena je da će vakcina u BiH, kao i u većini zemalja Evrope, biti do kraja prvog kvartala naredne godine. BiH je sposobna i spremna da plati sve vakcine koje su potrebne, da obezbijedi kvalitetan lanac, te sigurnost nabavke i distribucije domovima zdravlja - naglasio je Tegeltija.

Naveo je da je pitanje prevazilaženja problema kovida 19 mnogo složenije i nije samo pitanje zdravstvenog sektora.

- Mi smo danas govorili o onome što je potrebno zdravstvenom sektoru da bi pružili pomoć građanima u BiH. Potrebno je dodatnih finansijskih sredstava, zdravstvenih radnika i opreme. Međutim, posljedice kovida na ekonomiju su drugo pitanje i sasvim sigurno je da će biti potrebna dodatna finansijska sredstva na svim nivoima s obzirom na znatno umanjenje prihoda u ovoj godini - rekao je Tegeltija.

Najavio je da je za sljedeću sedmicu planiran sastanak sa premijerima entiteta o ekonomskim pitanjima.

Današnjem sastanku u Doboju su prisustvovali premijeri Republike Srpske Radovan Višković i Federacije BiH Fadil Novalić, te ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, kao i predstavnik Brčko distrikta.