latinica  ћирилица
27/11/2020 |  17:33 ⇒ 17:33 | Autor: SRNA

U sarajevskom kantonu "upozorenje" na prekomjernu zagađenost vazduha

Vlada Kantona Sarajevo je, usljed pogoršanja kvaliteta vazduha, donijela odluku kojom je proglasila epizodu "upozorenje" u zonama A, B, C i D Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha u ovom kantonu.
Zagađenje vazduha - Foto: RTRS
Zagađenje vazduhaFoto: RTRS

Razlog donošenja ove odluke je prekoračenje praga upozorenja PM10 čestičnih materija u vazduhu /150 mikrograma po metru kubnom/ izmjerenih na automatskim stanicama Otoka, Ilidža i Ilijaš za prethodni dan, a zatim i činjenica da se u narednih 48 časova, prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje stabilna vremenska situacija, koja pogoduje daljoj akumulaciji zagađujućih materija u vazduhu, saopšteno je iz Kantonalne Vlade.

U saopštenju je navedeno da se ovakva situacija očekuje do nedjelje, kada se predviđa prestanak pojave temperaturne inverzije, ali uz zadržavanje oblačnog vremena i slabog vjetra.

Uz zadržavanje svih kontinuiranih mjera i mjera iz epizode "pripravnost", u okviru epizode "upozorenje", sva pravna i fizička lica u Kantonu Sarajevo su obavezna preduzimati mjere koje se odnose na smanjenje temperature za zagrijavanje prostorija za minimalno tri stepena, ako koriste postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50 kilovata koja koriste čvrsta goriva i teška lož ulja.

Mjere se odnose i na smanjivanje broja radnih časova tehnoloških postrojenja sa liste pogona i postrojenja, kojima namjena nije proizvodnja toplotne energije za grijanje za minimalno 20 odsto, te primjenu "mokrog postupka" za zimsko održavanje puteva na svim glavnim gradskim saobraćajnicama, regionalnim i magistralnim, te na najmanje 40 odsto najprometnijih lokalnih puteva.

Neophodno je obezbijediti i protok motornih vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim raskrsnicama putem znakova i naredbi koje daju ovlaštena policijska lica MUP-a Kantona Sarajevo, a uvodi se i mjera zabrane izvođenja grubih građevinskih radova na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Mjere se odnose i na zabranu saobraćaja za teretna motorna vozila, čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu na potezu od Baščaršije do Nedžarića, sa preusmjerenjem saobraćaja na alternativne pravce kretanja.

Zabranjuje se održavanje organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, s ciljem smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama, dok se zdravstvene preporuke za građane nalaze na veb-stranici Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Vlada Kantona će, u saradnji sa resornim ministarstvom, nastaviti da kontinuirano prati stanje kvaliteta vazduha i o tome blagovremeno informiše javnost, navedeno je u saopštenju.