latinica  ћирилица
27/11/2020 |  18:27 ⇒ 20:30 | Autor: SRNA

"Mehmedagić ne može biti izabran za direktora OBA dok se vodi sudski proces"

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija poručio je da Osman Mehmedagić ne može biti izabran za direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije dok postoji optužnica i dok se vodi sudski proces protiv njega.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je naveo da je u slučaju "Mehmedagić" postupio u skladu sa zakonom.

- Јa sam prije nekoliko dana, u skladu sa zakonom i kako je definisano procedurom, obavijestio ministra bezbjednosti o onome što je mene obavijestilo Tužilaštvo - izjavio je Tegeltija novinarima u Doboju.

On je naveo da ministar bezbjednosti trenutno radi u skladu sa procedurom, kako je definisao zakon.

- Vidjećemo šta će biti od svega toga - rekao je Tegeltija.

Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva da Mehmedagiću zabrani obavljanje dužnosti dok se proces u Sudu BiH ne okonča.

Tegeltija je ranije danas potvrdio da je obavijestio Ministarstvo bezbjednosti da je povrijeđen član 57 Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, te je time stavljeno u proceduru oduzimanje prava na pristup tajnim podacima generalnom direktoru OBA Osmanu Mehmedagiću.

Tužilaštvo BiH ranije je uputilo dopis Ministarstvu bezbjednosti u kojem od resornog ministra Selme Cikotića i njegovog pomoćnika Mate Miletića traži informaciju da li je protiv optuženih Mehmedagića i zaposlenog u Agenciji OBA Muhameda Pekića pokrenuta procedura dodatne provjere u slučaju sumnje u bezbjednosnu smetnju.

Tužilaštvo BiH je 22. oktobra protiv Mehmedagića i Pekića podiglo optužnicu kojom ih tereti da su tokom avgusta zloupotrijebili službeni položaj ili ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OBA u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OBA.