latinica  ћирилица
27/11/2020 |  18:56 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Ulaganje u mlade garant budućnosti Srpske (VIDEO)

Treba se truditi da što više kvalitetnih mladih ljudi ostane na domaćim univerzitetima i u Srpskoj, poručio je predjednik Vlade Srpske, Radovan Višković nakon prijema koji je organizovao za Nebojšu Đurića, Teslićanina koji je nedavno riješio matematički problem star više od 40 godina.
Nebojša Đurić i Radovan Višković (foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Nebojša Đurić i Radovan Višković (foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Teslićanin Nebojša Đurić, asistent na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom i Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci, dao je odgovor na dugogodišnje pitanje iz oblasti inverznog problema diferencijalnih operatora sa kašnjenjem.

Uspjelo mu je ono što ni najboljim svjetskim matematičarima nije. On je, kaže svoj uspjeh iskoristio kako bi popularizovao i promovisao nauku i Republiku Srpsku.

- Nadam se da ću motivisati i kolege da zajedno sa mnom mnogo više rade, kao i nove mlade generacije da ostanu u Republici Srpskoj. Treba da vjerujemo u sebe i borimo se za bolju budućnost jer nam je niko neće pokloniti. A rezultat na taj način mora doći i trud će se isplatiti - kaže Nebojša Đurić.

Višković je Đuriću poklonio laptop i knjigu o Nikoli Tesli i poželio mu naučni put kojim je išao veliki srpski naučnik. Premijeru Viškoviću, Đurić je poklonio Rubikovu kocku. Višković je istakao da mladi u Srpskoj treba da se ugledaju na Nebojšu.

- Mi ćemo Đuriću pružati pomoć i ubuduće, iako znamo da će mu sa raznih strana svijeta stizati ponude da svoj rad i život veže za te prostore. On je pokazao da to može i u Banjaluci i učinićemo sve da mu pomognemo da ni u čemu ne oskudijeva, da bi se što više podizao na naučnoj ljestvici - rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Višković je Đuriću poželio uspjeh i napredak u naučnom radu. Njegov uspjeh i naučni rad, promocija su i za Srpsku i njen obrazovni sistem.