latinica  ћирилица
27/11/2020 |  19:01 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Mehmedagić ostaje bez pristupa tajnim dokumentima? (VIDEO)

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da nakon podizanja optužnice i dok traje sudski postupak, Osman Mehmedagić ne može biti izabran za novog direktora OBA BiH. Tegeltija je ranije pokrenuo proceduru oduzimanja pristupa tajnim podacima Mehmedagiću. Iz Ministarstva bezbjednosti bez konkretnog odgovora da li je Mehmedagiću onemogućen pristup , ili ne.
Osman Mehmedagić - Foto: SRNA
Osman MehmedagićFoto: SRNA

- U postupku dodadatne, bezbjednosne provjere utvrdiće se da li Osman Mehmedagić, optužen pred Sudom BiH za krivično djelo zloupotrebe položaja, ima bezbjednosni smetnji za pristup tajnim podacima - u najkraćem to je odgovor Ministarstva bezbjednosti na jednostavno pitanje šta su uradili nakon što ih je predsjedavjući Savjeta ministara obavijestio o pokretanju procedure za uskraćivanje pristupa tajnim podacima Mehmedagiću.

Odmah nakon početka postupka dodatne bezbjednosne provjere, dužnost rukovodioca je da toj osobi privremeno do završetka postupka, onemogući pristup tajnim podacima, o čemu se donosi rješenje.

U prevodu, Mehmedagić bi trebalo sam sebi da onemogući pristup tajnim podacima, u šta je teško povjerovati. Struka smatra da je zbog aktuelnog sudskog procesa, Mehmedagić već trebalo da bude udaljen sa dužnosti čime bi mu bila stavljena rampa na povjerljive informacije.

- Ovako, dati mu da bude direktor, a zabraniti mu da pristupa podacima je praktično teško provodivo. Znači nije moguće iskontrolisati direktora, on može kao šef da uđe u bilo koju kancelariju i pristupi podacima s nečijeg drugog računara, govorim kako je bukvalno teško na taj način spriječiti Mehmedagića da pristupi tajnim podacima - kaže Dragomir Keserović, profesor Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka.

Na prvom ročištu, u predmetu "Mehmedagić" , tužilac Oleg Čavka praktično je obrazložio zbog čega insistira da se direktoru OBA uskrati dozvola za pristup tajnim podacima koja, kako saznajemo , važi do 5. februara.

- Pozicija direktora OSA je izuzetno važna. Međutim, to oružje u rukama direktora, ukoliko se radi s pogrešnim motivima, motivisanim političkim diktatima pa i nacionalnim podjelama unutar službe, postaje ogroman sigurnosni problem za BiH, neposlušni se isključuju iz zadataka, a unutar službe su uspostavljaju paralelni sistemi - naglasio je Oleg Čavka, tužilac Tužilaštva BiH.

Direktor koji pravi paralelne sisteme unutar službe, koji je u funkciji jedne stranke i jednog naroda očigledno odgovara Bakiru Izetbegoviću, zato je Mehmedagić i dalje formalni prijedlog SDA za novi mandat na čelu OBA.

- Valjda vam je jasno da u ovom trenutku kada se vodi sudski postupak i da kada imate optužnicu gospodin Mehmedagić ne može biti izabran za direktora OBA BiH  - poručio je Zoran Tegeltija, predsjedavjući Savjeta ministara.  

Tokom rata Osman Mehmedagić bio je u jedinici "Biseri”" zaduženoj da štiti Aliju Izetbegovića. Njegov već istekli mandat obilježilo je nezakonito prisluškivanja srpskih zvaničnika. Јavnost nikada nije saznala koja je od tri njegove diplome validna, "zaradio" je optužnicu za zloupotrebu položaja. Ako dobije zabranu, biće prvi šef tajne službe koji nema osnovnog alata za rad, pristup tajnim podacima.