latinica  ћирилица
27/11/2020 |  19:06 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Ko je stvarni vlasnik austrijske firme u Derventi? (VIDEO)

Ko je pravi vlasnik derventske firme "K-uni plus", koja se bavi proizvodnjom PVC profila za lajsne za ugradnju fasada?
Firma u Derventi - Foto: RTRS
Firma u DerventiFoto: RTRS

Kompanija u Derventi posluje od 2001. godine, sve je funkcionisalo normalno do prije nekoliko dana, kada je naprasno pokrenuta priča o vlasništvu. Iz austrijske firme "K-uni" tvrde da zbog, kako kažu, nezakonitosti postoji mogućnost da njihova firma u Derventi propadne i da se ugasi 150 radnih mjesta. Zamjenik direktora firme u Derventi, Siniša Simikić ističe da je firma u domaćem vlasništvu i da su Austrijanci samo kupci njihovih proizvoda.

Pored proizvodnje u Derventi, "K-uni" ima proizvodnju i distribuciju u Austriji, gdje je i glavno sjedište preduzeća.

Sabine Liner, direktorka austrijske kompanije "K-uni", tvrdi da je ona vlasnica firme, da je investirala preko tri miliona evra u Derventi, ali joj je od prije nekoliko dana zabranjen ulaz u proizvodni pogon. Kaže da je proizvodnja zaustavljena i radnici ne rade. Najavljuje da će pravdu tražiti na sudu, jer su ljudi, koji, kako tvrdi, nisu vlasnici, preuzeli kompaniju u svoje ruke.

- Ugovor o povjereničkom držanju udjela su zloupotrijebili. Nama je zabranjen ulaz u firmu. Angažovali smo advokate da zaštitimo ulaganja, interese i radna mjesta - kaže Sabine Liner, direktorka austrijske kompanije "K-Uni".

Naša ekipa ušla je u pogone "K-uni plusa", i tamo zatekla i radnike i proizvodnju koja, kako nam je rekao zamjenik direktora Siniša Simikić, nije ugrožena. Kaže da su Austrijanci bili kupci, a ne vlasnici. Naglašava da se svjesno radi na rušenju firme kako bi Austrijanci prebacili proizvodnju u Hrvatsku.

- Tokom zadnjih dana otkrili smo da zajedno sa nalogodavcima iz Austrije namjerava lažnim ugovorima o zajmu, davanjem sredstava u zalog, zadužiti naše preduzeće, odvesti ga u stečaj, pa onda mašine i alat prenijeti u preduzeće u Hrvatskoj - tvrdi Siniša Simikić, zamjenik direktora "K-Uni plus" Derventa.

Linerova kaže da je kao investitor i vlasnik vjerovala u ljude u Derventi, ali da je neko preko noći odlučio da joj oduzme firmu. Simikić odgovara – vlasnik kompanije se zna - to nisu Austrijanci.

Nadležne institucije ne odgovaraju adekvatno na naše apele. Bojimo se da će naša firma uskoro propasti, tvrdi je Sabine Liner.

- Mogu da kažem da je preduzeće od svog osnivanja u vlasništvu Bursać Roberta koji je jedini član sa 100 odsto udjela, a sa firmom iz Austrije koja iznosi te optužbe do sada smo imali samo poslovni odnos - dodao je Simikić.

U registru APIF-a kao osnivač derventske firme se vodi Robert Bursać, Albina Begić kao direktor, a Simikić kao zamjenik direktora. U drugim registrima poslovnih subjekata kao kontakt je naveden sajt firme u Austriji gdje stoji da je direktor Sabine Liner.