latinica  ћирилица
27/11/2020 |  21:12 ⇒ 21:17 | Autor: SRNA

Cvijanović: Patrijarh Irinej pokazao put koji treba slijediti

PredsjednicaRepublike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je blaženopočivši patrijarh srpski Irinej doživljavao Republiku Srpsku kao svoj dom, jednako kao i Srbiju i svojim promišljanjima, djelima i molitvama svima nama ostavio zavještanje da nastavimo da njegujemo duh jedinstva i zajedništva srpskog naroda.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanović je naglasila da je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej bio istinski prijatelj Republike Srpske i čest i rado viđen gost u Srpskoj.

- Godinama je dolazio da sa nama obilježi Dan Republike. Dijelio je sa nama i teške i srećne trenutke. Nikada nije odvajao Republiku Srpsku i Srbiju, i zahvaljujući njemu, narod sa dvije strane Drine počeo je mnogo više da brine jedan o drugom, da se sjedinjuje, ali i da njeguje kulturu sjećanja na naše zajedničke nedaće i stradanja - rekla je predsjednik Srpske.

Cvijanovićeva je istakla da će Njegovu svetost patrijarha Irineja pamtiti kao izuzetnu ličnost, blage naravi i jakih riječi, te kao velikog duhovnog vođu koji je posvetio život izgradnji sloge i mira među ljudima, pravdi i mudrosti.

- Kao pravi pastir, štitio je i ujedinjavao svoj narod sa obje strane Drine i u dijaspori, šireći ljubav i dobrotu, te uvijek pozivajući na mir i sabornost. Svojom mudrošću, plemetišoću i smirenošću, u mnogim teškim trenucima za naš narod, predano se borio da očuva jedinstvo i zajedništvo srpskog naroda, Srpsku pravoslovnu crkvu, uvijek uvažavajući državu - istakla je Cvijanović.

Ona je konstatovala da gubitak patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija poziva srpski narod i crkvu na još veću sabornost, ali i odgovornost.

- I jedan i drugi su, ispunjavajući svoje zadatke, mislim pri tom na očuvanje jedinstva crkve i naroda, ostavili zavještanje i pokazali put koji treba slijediti. Vjerujem da će arhijereji i Srpska pravoslavna crkva, kao i mnogo puta do sada, naći najbolji način da prevaziđu iskušenja koja su stavljena pred njjih, ali i pred sve nas - rekla je predsjednica Srpske za frnakfurtske "Vesti onlajn".