latinica  ћирилица
27/11/2020 |  21:15 ⇒ 21:18 | Autor: SRNA

Cvijanović: Vlada Srpske i zdravstveni sektor maksimalno odgovorili na izazove

Ovo je zaista težak period za sve nas, ali vjerujem da ćemo se, ako budemo disciplinovani, zajedno sa našim zdravstvenim radnicima, izboriti sa izazovima koje je virus korona stavio pred nas, rekla je u intervjuu za "Vesti onlajn" predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanović je rekla da se pokazalo da neočekivana pošast 21. vijeka pogađa sve - nacije, države, bogate, siromašne...

- Ovo je zaista težak period za sve nas, ali vjerujem da ćemo se, ako budemo disciplinovani, zajedno sa našim zdravstvenim radnicima, izboriti sa izazovima koje je virus korona stavio pred nas, a to je prije svega očuvanje života i zdravlja naših građana. U tom pogledu, moram istaći da je veliki broj naših građana shvatio ozbiljnost situacije i disciplinovan je u pogledu pridržavanja preporuka nadležnih organa. Naše institucije su i prije same pojave virusa u Srpskoj, donijele set preventivnih mjera, znajući da nećemo moći da izbjegnemo ovo zlo koje predstavlja palnetarni problem - istakla je Cvijanović.

Podsjetila je da je Republika Srpska bila među prvima koji su donosili rigorozne mjere, sa ciljem da izbjegne najgori mogući scenario, dodavši da je bilo i onih koji su smatrali da su te mjere bile pretjerane, ali se pokazalo da su one dale rezultate.

Na pitanje kakva je zdravstvena situacija u Republici Srpskoj, predsjednica Srpske je rekla da je prilično složena, kao i u svim zemljama u Evropi, istakavši da su Vlada i zdravstveni sektor Republike Srpske maksimalno odgovorili na izazove.

- S obzirom da je broj zaraženih povećan, i naša odgovornost mora biti veća. Kada kažem naša, mislim i na institucije ali i na svakog građanina kao jedinku. Najveći teret od početka epidimije nose naši zdravstveni radnici. Oni su heroji našeg doba, jer je ovo, nakon rata, nastrašnija situacija. Kriza uzrokovana epidemijom virusa korona nosi sa sobom različite izazove, ali su institucije Republike Srpske, iako smo manje razvijeni u odnosu na mnoge zemlje u Evropi i svijetu, sa daleko manjim mogućnostima kada je u pitanju zdravstveni sektor, odreagovali bolje nego neke razvijene zemlje - naglasila je Cvijanović.

Ona je dodala da je Srpska uspjela da nabavi potrebnu opremu koju nije imala čak i u vrijeme kada je praktično bilo nemoguće doći do respiratora i maski usljed ogromne potražnje.

- Veliku zahvalnost dugujemo Srbiji, koja nam je prva pritekla u pomoć i dala podršku u vidu medicinske opreme, prihvatanju najtežih bolesnika, ali i redovnom snabdijevanju naših građana, Kini, Rusiji i Evropskoj uniji. Republika Srpska je išla u korak sa izazovima i kroz period kada smo uvodili vanredno stanje koje je zahtjevalo novi aktivizam predsjednika Republike u legislativnom smislu, prošli smo bez nekih problema - navela je Cvijanović.

Naglasila je da zdravstveni sektor i dalje trpi ogroman pritisak i može im se olakšati jedino na način da se svi pridržavaju propisanih mjera.

- Pritisak trpi i privreda u ovom momentu, iako je povećan broj zaraženih, naše opredjeljenje je da sve funkcioniše i radi, ali u okviru propisanih mjera kojih se moraju svi pridržavati. Smatramo da je u ovom trenutku pogubno još više gušiti privredu, ali svakako da prioritet broj jedan ostaje sačuvati živote i zdravlje naših građana - pojasnila je Cvijanović.

Nažalost, dodala je ona, oporavak od pandemije trajaće dugo u svim zemljama svijeta, pa i u Republici Srpskoj.

- Duboko smo svjesni problema sa kojima se suočava naša privreda u ovako složenom načinu života i rada, ali i okolnostima na regionalnom i evropskom planu, mislim pri tome na naše tradicionalne spoljnotrgovinske partnere na koje će pandemija takođe, u ekonomskom smislu, imati negativne posljedice. Zato je važno što je Vlada Republike Srpske već kreirala određene mjere čiji je cilj podrška privredi i zaštita radnika - istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, suština je u tome da Republika Srpska ostane likvidna i da budžet bude u stanju da izvršava obaveze prema korisnicima, ali i da se realizuju zacrtani projekti, te da je veoma važno da bude nastavljena komunikacija Vlade sa socijalnim partnerima i da se vidi na koji način se može kretati dalje.