latinica  ћирилица
27/11/2020 |  21:48 ⇒ 21:50 | Autor: SRNA

Plenković: Zaštititi živote, umre svaki deveti hospitalizovani

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je večeras da je cilj novih, strožih epidemioloških mjera za suzbijanje epidemije virusa korona, zaštita zdravlja i spasavanje ljudskih života, te smanjenje opterećenosti zdravstvenog sistema jer prosječno umre jedna od 58 zaraženih osoba i jedna od devet hospitalizovanih.
Andrej Plenković - Foto: klix.ba
Andrej PlenkovićFoto: klix.ba

- Da bismo u tome uspjeli, moramo učiniti sve da zaštitimo najugroženije među nama i zato moramo ponovno osvijestiti opasnost koja prijeti od ovog virusa - rekao je Plenković u obraćanju javnosti i naveo da će nove mjere biti na snazi od noćas do 21. decembra, a možda i duže, ukoliko se ne uspije preokrenuti sadašnji trend.

On je izrazio žaljenje što će nove mjere pogoditi brojne radnike i preduzetnike, koji su ove godine već podnijeli žrtvu.

- Razumijem nezadovoljstvo svih onih koji će zbog epidemiološke situacije privremeno obustaviti svoje uobičajeno poslovanje. Prema našim podacima, ove mjere pogodiće oko 85.000, odnosno pet i po odsto svih zaposlenih u Hrvatskoj - naveo je on.

Plenković je naveo da će Vlada uz konsultacije sa predstavnicima različitih udruženja privrednika, donijeti novi paket mjera za podršku privredi u ovoj godini u kojoj se očekuje pad BDP-a od oko osam odsto.

- Osiguraćemo dodatna sredstva za kovid kredite preko Hrvatske agencije za malu privredu, čime ćemo preduzetnicima osigurati likvidnost. Donijećemo i nove mjere za pravičnu nadoknadu troškova za one koji imaju privremenu obustavu rada - rekao je Plenković.

On je najavio da će Hrvatska u narednim godinama iskoristiti i više od 24 milijarde evra evropskih sredstava kako bi ubrzala oporavak.

Plenković je dodao i da će Vlada predložiti izmjenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti radi uvođenja prekršajnih sankcija za nepoštovanje protivepidemijskih mjera.

- Vlada je, s drugim članicama EU preduzela već sve potrebne korake kako bi osigurala dovoljan broj doza vakcina za hrvatske građane čim one budu dostupne. A Hrvatski zavod za javno zdravstvo već je pripremio plan vakcinisanja. Ujedno, biće povećan broj testiranja kako bismo što bolje mogli suzbijati širenje epidemije - rekao je hrvatski premijer.

Novim mjerama za suzbijanje širenja virusa korona predviđeno je obustavljanje rada ugostiteljskih objekata, restorana i kafića, zabrana svadbi, kao i onlajn nastava na fakultetima.

Novim mjerama, koje će stupiti na snagu noćas i trajaće do 21. decembra, zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja sa više od 20 osoba na jednom mjestu, a na privatnim može biti najviše 10.

Osim toga, predviđeno je obavezno nošenje maski i na otvorenom kada nije moguće držati distancu od 1,5 metara, javna događanja te okupljanja svih vrsta mogu trajati do 22.00 časa, a na sahranama može biti do 25 osoba.

Јavni prevoz se ograničava na 40 odsto popunjenosti kapaciteta, dok u trgovinama i trgovačkim centrima mora biti istaknuti broj osoba koje mogu da borave unutra.

Rad trgovina i pekara se ograničava do 22.00 časa, zabranjena je prodaja alkohola od 22.00 do 6.00 časova, obustavlja se rad kazina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje, kao i održavanje sajmova i drugih privrednih i turističkih priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

Obustavlja se rad teretana i fitnes centara, kao i sportska takmičenja i treninzi, osim za sportiste prve, druge i treće kategorije, kojima će takmičenja i treninzi biti bez publike.

Misama može da prisustvuje 25 vjernika, a preporuka je da se, kada je to moguće, prenose putem televizije i radija i na drugi način.

U Hrvatskoj je u protekla 24 časa zabilježeno 4.080 novih slučajeva zaraze virusom korona među 11.091 testiranom osobom, a preminulo je 48 osoba.