latinica  ћирилица
27/11/2020 |  22:50 | Autor: SRNA

Efikasnost ruske vakcine "Sputnjik pet" oko 95 odsto

Klinička ispitivanja ruske vakcine protiv virusa korona "sputnjik pet" u Bjelorusiji pokazala su njenu visoku efikasnost, oko 95 odsto, izjavio je ambasador Rusije u Minsku Dmitrij Mezencev.
Ruska vakcina protiv Kovida-19 - Foto: ilustracija
Ruska vakcina protiv Kovida-19Foto: ilustracija

- Klinička ispitivanja, u kojima je učestvovalo 100 građana Bjelorusije, pokazala su visoku efikasnost ruske vakcine. To je veoma važan rezultat - rekao je Mezencev za Televiziju "Rusija 24".

Prema njegovim riječima, Moskva sada očekuje da bjeloruski partneri registruju vakcinu u skladu sa strogim regulatornim okvirom Ministarstva zdravlja i Vlade Bjelorusije.

On je istakao da će se nakon toga razgovarati o slanju značajne serije vakcina u Bjelorusiju, prenosi "Sputnjik".

- Taj posao se odvija istovremeno sa pregovorima o zajedničkoj proizvodnji vakcine - rekao je Mezencev.

Trenutno je odobrena i sprovodi se treća faza kliničkih ispitivanja ruske vakcine u Bjelorusiji, UAE, Venecueli i drugim zemljama. Više od 50 zemalja je podnijelo zahtjev za nabavku oko 1,2 milijarde vakcina "sputnjik pet".

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u avgustu prvu vakcinu na svijetu za prevenciju kovida 19 koju je razvio Naučnoistraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" i proizveo zajedno sa Ruskim fondom za direktne investicije.