latinica  ћирилица
28/11/2020 |  10:59 ⇒ 18:52 | Autor: RTRS

Tegeltija: Potpuni fijasko BiH i njenih institucija

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija izjavio da je nezakonito sistemsko i kontinuirano praćenje, snimanje i prisluškivanje vodećeg čovjeka pravosudnog sistema radi pravljenja nezakonitih kompilacija i montaža kao materijala kojim bi trebalo proizvesti personalne promjene u pravosudnom sistemu potpuni fijasko države i njenih institucija.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

Ističe da je tada vladavina prava obična ispolitizovana licemjerna fraza koja ne znači ništa, a BiH je država koja ne može da obezbijedi minimum institucionalne i lične sigurnosti nijednom svom građaninu.

- Umjesto da se javnost bavi pitanjem narušavanjem temelja institucionalne i lične sigurnosti, koju država obezbjeđuje svojim građanima , dolazi do potpuno apsurdnog i nezamislivog prihvatanja takvih duboko nezakonitih ponašanja, kojim se narušavaju osnovni postulati demokratije, slobode, ustavnosti i zakonitosti, te elementarnih sloboda i prava građana - smatra Tegeltija.

Navodi da ako je predsjednik VSTS kao neko ko je na čelu pravosudnog sistema, izložen takvim nezakonitostima i nesputanoj sili obavještajnog i paraobavještajnog aparata, i ako je tako nešto prihvatljivo, onda svaki čovjek koji obavlja bilo koju funkciju na način koja se ne dopada ili nije u skladu sa željama određeno političko-obavještajnog aparata, i uopšte svaki građanin kojeg ta struktura definiše kao "problem" može da očekuje da će se ucjene i pritisci izvršeni na takav nezakonit način desiti njemu, a neće imati pravo da se žali i prigovara jer se tako nešto desilo čovjeku koji je na čelu pravosudnog sistema i prihvaćeno je kao potpuno normalno i dozvoljeno.

- Umjesto da se bavi pitanjem koliko smo sigurni i zaštićeni od nezakonitosti i proizvoljnosti tog političko-obavještajno-paraobavještajnog aparata, javnost se bavi nezakonitim montažama kao rezultatima očito izvršenog teškog krivičnog djela i ugrožavanjem ustavnog uređenja BiH, te takve nezakonite montaže uzima kao gotove maltene zakonite činjenice što je potpuni apsurd i negacija elementarne vladavine prava i Ustavnosti uopšte - ističe Tegeltija.

Poziva sve građane, sve medije, sve političke partije, sve sudije o tužioce, sve njih , nezavisno da li podržavaju njegov rad ili ne, da prvenstveno zbog samih sebe, zbog građana i zbog budućnosti BiH, postave sebi pitanje da li je to način na koji trebaju da funkcioniše BiH.

- Oni koji ne podržavaju moj rad koji danas Makijevilistički (cilj opravdava sredstvo) podržavaju ovakav brutalan nezakonit nasrtaj na osnovne postulate pravne države, trebaju da se zapitaju koji će argument imati sutra kada se tako nešto bude dešavalo njima, a dešavaće se, jer ako sada prođe, dobiće puni legitimitet za budućnost! - poručio je Tegeltija.