latinica  ћирилица
28/11/2020 |  13:42 ⇒ 14:14 | Autor: RTRS

Daun sindrom centari: I plesom protiv korone

Daun sindrom centar Banjaluka obilježava drugu godinu od formiranja škole plesa za osobe sa Daunovim sindromom.
Daun sindrom centar Banjaluka - Foto: RTRS
Daun sindrom centar BanjalukaFoto: RTRS

- Na današnji dan 2019. godine u ЈKC "Arie Livne" obilježili smo prvu godišnjicu škole plesa za osobe sa Daunovim sindromom kojoj je prisustvovao i ministar zdravlja Alen Šeranić koji je sa polaznicima plesne škole odigrao poznatu plesnu numeru "Makarena" pred prepunom salom. Na završetku svečanosti svi zajedno smo odigrali tri kola. Ministar Šearnić nas je i sada posjetio on lajn, ali i to mnogo znači osobama sa Daunovim sindromom, a posebna je radost kada se ministar, koji je vrsni plesač, uhvati u "plesački klinč" i na taj način nam daje do znanja da su i osobe sa Daunovim sindromom ljudi kao i svi drugi i da imaju pravo na dostojanstven život. Velika je stvar kada se osobama sa Daunovim sindromom poboljšava kvalitet življenja, a posebno kada imaju priliku da ruku pod ruku, rame uz rame plešu sa ministrom - naglasili su iz Daun sindrom centra Banjaluka.

Zbog pandemije virusa korona, ova plesna škola nije prestajala sa radom, nego se preusmjerila na on lajn izvođenje od marta ove godine. On lajn plesnu školu za osobe sa Daunovim sindromom vodi Zdravka Јelić koja je i koreograf plesnih numera. Ona priprema ove osobe iz Republike Srpske, Srbije i EU za takmičenje u plesu i svoju plesnu numeru će predstaviti pred komisijom iz Moskve. Daun sndrom centar Banjaluka, zajedno sa Zdravkom Јelić, poznatu pjesmu sa engleskog jezika preradili su na ruski jezik i osobe sa Daunovim sindroom će je otplesati on lajn.

Ples je veoma bitan za svakog čovjeka, a pogotovo za osobe sa Daunovim sindromom koje je stigma bacila na margine društva  zbog čega one postaju društveno nevidljive. Plesom osobe sa Daunovim sindromom proizvode emocije koje su koordinator između vanjskog i unutrašnjeg svijeta, jer ples je muzika koju možeš vidjeti. Ples je pjesma kojoj je svaki pokret riječ. Postoje prečice do radosti, jedna od njih je ples i iz tih razloga smo od marta mjeseca nastavili sa on laj školom plesa koja mnogo znači u ovom vremenu socijalnih distanci, podsjećaju iz banjalučkog centra.

Daun sindrom centar Banjaluka nije prekidao svoj program socijalne rehanilitacije, nastavio je sa virtuelnim načinom rehabilitacije osoba sa Daunovim sindromom i svakodnevno se povećava broj korisnika ovog vida socijalne rehabilitacije