latinica  ћирилица
28/11/2020 |  14:07 ⇒ 14:58 | Autor: SRNA

Važna podrška Dodika i institucija Srpske

Predstavnici više organizacija za djecu s poteškoćama u razvoju danas su u Banjaluci istakli važnost podrške institucija Republike Srpske, a posebno su zahvalili predsjedavajućem i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku što je svojim angažmanom i brojnim inicijativama posljednjih godina davao veliki doprinos rješavanju njihovih brojnih problema.
Dodik i Šeranić - Foto: SRNA
Dodik i ŠeranićFoto: SRNA

Sekretar Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske Gospava Rađen Radić rekla je da su na današnjem sastanku sa predsjedavajućim i srpski članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i kolegama iz dnevnih centara u Banjaluci definisana sistemska rješenja, vremenski okvir, koje su konkretne podrške.

Ona je najavila da će krajem januara naredne godine biti održan novi zajednički sastanak na kojem će biti dogovorena realizacija konkretnih koraka.

Radićeva je napomenula da ovaj savez okuplja 29 lokalnih organizacija i zastupa 3.026 korisnika.

Direktor Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu Јasminka Vučković naglasila je da je ovaj fond u posljednje tri godine odobrio liječenje 303 djece širom svijeta, od Amerike, preko Njemačke, Italije, Francuske, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja.

- Riječ je o izuzetno teškim dijagnozama, kompleksnim bolestima djece koja su u principu dio svih udruženja sa kojima smo danas razgovarali. Tokom pandemije pokušali smo da pomognemo i u segmentu u kojem smo se zadesili, jer jedan broj porodica je bio na liječenju u aprilu i bilo je veoma komplikovano vratiti ih kući - naglasila je Vučkovićeva.

Ona je istakla da se u Fondu trenutno suočavaju sa drugim problemima, a to je odobravanje odlaska u inostranstvo jer, kako je naglasila, neke zemlje zbog pogoršane epidemiološke siztuacije usljed virusa korona zatvaraju granice, pa se onda snalaze i traže druge mogućnosti.

Predstavnik Udruženja "Dajte nam šansu Zvjezdice" iz Banjaluke Željka Perišić zahvalila je Dodiku za dosadašnju kontinuiranu saradnju, organizovanje donatorske akcije "S ljubavlju hrabrim srcima", ali i drugih akcija za pomoć.

- Danas smo govorili i o konkretnim problemima, ali i našim aktivnostima. Predstavila sam rad pet dnevnih centara u gradu Banjaluka i mogu s pravo da kažem da smo mi jedina lokalna zajednica u Srpskoj i BiH koja na ovaj način ima razvijene usluge korisnicima - naglasila je Perišićeva.

Ona očekuje da će u narednom periodu biti uvedena nova usluga i da to bude riješeno putem zakonskih i podzakonskih akata.

Biljana Kotur iz Saveza za rijetke bolesti zahvalila je Dodiku što je i danas, kao i ranijih godina, saslušao njihove probleme i kako se može pomoći oboljelim.

- Savez okuplja 250 članova sa oko 120 dijagnoza rijetkih bolesti. Vlada Srpske je 2015. godine usvojila program za rijetke bolesti i prema njemu radimo. Pojavili su se i novi, specifični problemi, a tiču se finansiranja skupih lijekova za rijetke bolesti o čemu smo upoznali i Dodika i ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića i direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Dejana Kusturića - navela je Koturova.

U Banjaluci je održan sastanak predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predstavnicima više organizacija za djecu s poteškoćama u razvoju s ciljem nastavka kontinuirane saradnje i pružanja podrške za povećanje funkcionalnosti i sigurnosti djece i njihovih porodica u vrijeme pandemije virusa korona.

Sastanku su prisustvovali predstavnici pomenutih udruženja, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor fonda zdravstvenog osiguranja Dejan Kusturić.