latinica  ћирилица
28/11/2020 |  15:04 ⇒ 15:05 | Autor: SRNA

Smrt Maradone je ujedinila svijet

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da je smrt legendarnog fudbalera Dijega Maradone, o kome je 2008. godine snimio film i koji mu je bio prijatelj, ujedinila svijet.
Emir Kusturica i Armando Dijego Maradona - Foto: AFP
Emir Kusturica i Armando Dijego MaradonaFoto: AFP

- Ne pamtim da li je u posljednjem vijeku postajala ovakva žalost - od Argentine preko Somalije do Srbije. Dok je svijet podijeljen virusom, Bog nas je spojio u bolu i rasplakao nas - rekao je Kusturica za italijansku "Gazetu".

On je otkrio detalje snimanja filma sa Maradonom, te istakao kako govori o bliskosti. "Obojica smo došli sa ulice, iz predgrađa, ja iz Sarajeva, on iz Buenos Ajresa i znali smo težinu takvog odrastanja i preživljavanja na rubovima grada. Ipak, nije bilo uvijek jednostavno raditi sa njim, jer je znao da bude neukrotiv, kao na terenu", rekao je Kusturica.

On se prisjetio da je jednom otišao u Buenos Ajres i da nisu mogli da pronađu Maradonu, jer je tek tako nestao, a tokom boravka u Argentini uvjerio se i u vrline Maradone.

Kusturica je rekao da je Maradona bio ljevičar, ali prije svega instinktivino, a da su "supermoći" na terenu bile "plaćene njegovom zavisnošću od droge". "Uostalom, i danas mnogi citiraju njegovu izjavu: "Emire, zamisli kakav bih tek bio da nije bilo kokaina", naveo je Kusturica.

Upitan za Maradonino saosjećanje prema porodici, Kusturica je rekao da je legendarnom fudbalru "malo zaista bilo žao, a da je malo glumio".

Na konstataciju da je Maradona na kraju umro sam, Kusturica je rekao da je Maradona živio previše spontano i instiktivno.

- Možda mu je falilo emotivno obrazovanje, da nikad ne gubi iz vida važne odnose - ocijenio je Kusturica.

O tome da li bi sličnu filmsku priču o životnom putu mogao da dobije još neki igrač, Kusturica je rekao da ne bi niko.

- Šta bih mogao da kažem o Kristijanu Ronaldu? On je perfektan, zarađuje brdo novca, ali gdje je njegova ličnost? Koliko bi priča tu moglo da se ispriča? Nijedna - zaključio je Kusturica.

Dijego Maradona, koji se smatra jednim od najboljih fudbalera svih vremena, preminuo je 25. novembra u 61. godini života.