latinica  ћирилица
28/11/2020 |  17:14 ⇒ 18:51 | Autor: Večernje novosti

Crna Gora protjerala ambasadora Srbije

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.
Vladimir Božović sa mandatarom za sastav nove vlade CG Zdravkom Krivokapićem -
Vladimir Božović sa mandatarom za sastav nove vlade CG Zdravkom Krivokapićem

Ovo je saopšteno iz Ministarstva inostranih poslova Crne Gore, prenose Vijesti.

- Nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao "oslobođenjem" i "slobodnom voljom" crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo - navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da je time, takođe, unizio i najviše zakonodavno i predstavničko tijelo - Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je, kako tvrde, ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš.

- Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je o ovome na uobičajeni način, notom, obavijestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a nota će biti uručena i ambasadoru Božoviću - navodi se u saopštenju.