latinica  ћирилица
28/11/2020 |  19:16 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Zbog pandemije prijeti epidemija neliječenih onkoloških oboljenja? (VIDEO)

Da li nam zbog pandemije kovida 19, prijeti epidemija zapuštenih, neliječenih onkoloških oboljenja? Prijedorski onkolozi kažu da su posljedice neliječenja onkoloških oboljenja u regionu fatalne i da je prmjetno da je strah od eventualne zaraze i kod nas, nažalost često presudan faktor za crnu statistiku.
Bolnica "Dr Mladen Stojanović" u Prijedoru - Foto: RTRS
Bolnica "Dr Mladen Stojanović" u PrijedoruFoto: RTRS

Iako pandemija hara, život nije stao. Nažalost, nisu nestale ni druge bolesti, poput onokoloških. Na onkološkom odjeljenju u prijedorskoj bolnici rade punim kapacitetom i novim okolnostima. Ljekari kažu da podaci o oboljelima iz regiona nisu ohrabrujući.

- OD relevantnih podatke iz regiona imamo to da je Republika Hrvatska objavila da je od početka kovid infekcije u Hrvatskoj umrlo oko 7.000 onkoloških pacijenata, prvenstveno kao posedljica neliječenja. Kod nas, pretpostavljam da ti brojevi isto nisu zanemarivi - ističe Boris Vujanović, načelnik Onkološkog odjeljenja Bolnice "Dr Mladen Stojanović" u Prijedoru.

Zbog straha od eventualne zaraze, mnogi gube najvažnije bitke. Prijedorski onkolozi kažu da primjetno manji broj onkoloških pacijenata ne dolazi na liječenje zbog straha od kovid infekcije.

- Veliki broj pacijenata koji je trebalo nastavi liječenje novotkrivenih tumora, nažalost, zbog straha od kovid 19 infekcije i drugih razloga, nije nam se javio. Neki se nisu javili ni do dana danas, dok su se neki javili poprilično kasno - dodaje doktor Vujanović.

Pri pojavi simptoma, prva „stanica“ su porodični ljekari. Iako su u Prijedoru kovid ambulante izlovane od objekta Doma zdravlja, brojne pretrage otežava „kovid režim“ rada specijalističkih ordinacija.

- Ako postoji veliki broj pacijenata koji je pozitivan i u teškom stanju, bolnice svoje kapacitete prepuštaju za kovid pacijente i zato za neke druge pacijente nekad nemate termin za pretragu, nema mjesta u bolnici. Zbog toga možda pacijenti odustaju od pregleda i dođu samo po uputnicu - naglasila je načelnica Službe porodične medicine Doma zdravlja Prijedor Zemira Ahmić.

Simptomi se ne smiju ignorisati, a onkološki pacijenti apeluju da način za njihovo liječenje uvijek i u svim okolnostima, mora da postoji. Prema podacima onkologa, kod žena su najčešći tumori dojke i ginekološki tumori, a kod muškaraca tumori pluća, debelog crijeva i prostate.