latinica  ћирилица
28/11/2020 |  19:19 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Nastavićemo gradnju auto-puta; Cilj spojiti Banjaluku i Beograd (VIDEO)

Predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će Republika Srpska nastaviti da gradi auto-put od Rače do Bijeljine s ciljem da se Banjaluka spoji sa Beogradom. Istovremeno, premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar građevinarstva Tomislav Momirović obišli su radove na izgradnji dionici ovog auto–puta od Kuzmina do Sremske Rače.
Izgradnja autoputa Kuzmin - Sremska Rača - Foto: RTRS
Izgradnja autoputa Kuzmin - Sremska RačaFoto: RTRS

Sa Srbijom je dogovoreno da gradi dio auto–puta od Kuzmina do Rače, napomenuo je Dodik, i dodao da je u toku eksproprijacija zemljišta i priprema lokacije kada je riječ o dionici Rača - Bijeljina. Takođe, Dodik je je podsjetio da postoji zastoj u vezi sa ovim auto–putem.

- Zastoj je vezan za procedurom na nivou Bosne i Hercegovine. Јoš uvijek sa Turskom nije završen taj dogovor, mada načelno imamo sorazum. Mi ćemo graditi auto–put od Rače do Bijeljine, to je na neki način, dogovoreno sa Srbijom. Mi ćemo samo da nastavimo izgradnju kada u Srbiji bude završeno - rekao je Dodik.

Da radovi na dionici Kuzmin – Sremska Rača napreduju planiranim tempom, uvjerili su se danas premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

- Nemamo dileme u vezi sa regionalnim povezivanjem i infrastrukturnim povezivanjem, što je i dio berlinskog procesa. Mi smo posvećeni tome, samo jak, stabilan, dobro povezan region, znači bolji kvalitet života za sve građane regiona i samim tim jaču i stabilniju Srbiju. Tako, da ćemo ulagati dodatna sredstva u infrastrukturno povezivanje regiona, ali i u infrastrukturno povezivanje Srbije - rekla je premijer Ana Brnabić.

Glavni cilj današnjeg razgovora sa izvođačima radova bio je u postizanju novog dogovora kojim se skraćuju rokovi za završetak radova na ovoj dionici, kaže ministar u čijoj je nadležnosti ovaj građevinski poduhvat.

- Јako nam je bilo važno da rokovi koji su bili predviđeni u ugovoru, a podsjetio bih vas da ugovor kaže da se ovi radovi zavrže 2024. godine. Mi smo se danas praktično dogovorili i dobili smo obećanja kao visoki državni funkcioneri, da će oni biti završeni do 10. oktobra 2022. godine - istakao je Momirović.

Vrijednost radova na dionici Kuzmin – Sremska Rača iznosi 250 miliona evra, a znatno duži dio auto-puta koji će spojiti Banjaluku i Beograd, od Požege do Kotromana, još je u projektnoj fazi. Premijerka je danas iznijela pretpostavku da će njegova cijena biti oko 800 miliona evra.