latinica  ћирилица
28/11/2020 |  19:20 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Da li će mostarski Srbi konačno biti vraćeni na političku scenu? (VIDEO)

U toku je predizborna kampanja za lokalne izbore u Mostaru koji su zakazani za 20. decembar. Srbi na izbore izlaze sa zajedničkom listom "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" čiji je nosilac Velibor Milivojević, Mostarac, uvaženi hirurg i čovjek čija je želja da Mostar bude grad prosperiteta u kome će svaki stanovnik biti zadovoljan, a Srbi konačno biti prisutni i u političkom životu grada.
Mostar - Foto: RTRS
MostarFoto: RTRS

 Milivojević u okviru kampanje obilazi srpske porodice i zajedno sa njima sagledava probleme i moguća rješenja kako bi, kada uđu u gradski parlament, a u to vjeruju, mogli da imaju spremne prijedloge.

Ovoga puta Velibor Milivojević je posjetio Željušu, mjesto smješteno blizu magistrale Mostar - Sarajevo plodno je mostarsko progradsko naselje. Sve što se zasadi, kažu stanovnici, nikne. Oduvijek je bilo tako. Ovdje od nekada oko 900 Srba, a danas živi njih oko 300 među kojima ima stanovnika svih generacija.

- Ovo je progradsko mjesto gdje nažalost još uvijek nisu riješeni osnovni infrastrukturni problemi i gdje se ljudi snalaze na razne načine i pokušavaju da održe život ovdje - kaže Milivojević.

Predrag Dabić i njegova supruga odlučili su ovdje da žive. Oboje su fakultetski obrazovani, ali bez posla. Ipak, to im nije bilo prepreka da se bore za svoja prava i prava srpske zajednice. Zato je Predrag odlučio da bude na zajedničkoj listi i da svoj doprinos istorijskoj šansi da Srbi dobiju svog predstavnika u Gradskom vijeću Mostara.

- Definitivno bi bilo pomaka s obzirom da sve ove godine imamo četiri redstavnika Srba koji gledaju samo svoj interes. Ove godine izašli smo sa jednom pozitivnom pričom i pokrtenuli omladinu koji žele da ostane na ovim prostorima - kaže Dabić.

U Željuši sa porodicom živi Јelena Dabić. Ima tromjesečnu bebu kojoj ona i suprug stvaraju uslove za život. Želja im je da Srbi dobiju svog autentičnog predstavnika i da se on bori za njihova prava koja su, upravo zbog toga što ih niko nije predstavljao na pravi način, ugrožena.

- Osnovni problem ovdje je nezaposlenost, a osim toga tu je i nepokrivenost područja gradksim vodovodom - navodi Dabićeva.

Upravo zbog problema sa vodom u Željuši, u kojoj se svi bave poljoprivredom, počelo je bušenje bunara za vodu. Radove izvodi i finansira preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici, a biće izvođeni u svim srpskim povratničkim naseljima u Mostaru gdje je ova vrsta podrške potrebna. Riječ je o donaciji vrijednoj više stotina hiljada maraka.

- Stanje na terenu je takvo da u dosta mjesta gdje je srpska zajednica dominantna, ti osnovni uslovi za život još uvijek nisu ostvareni. Naš cilj je da i kroz to, ali i svaki drugi vid ravnopravnosti, vratimo srpskoj zajednici pravo i na riječ i pravo na normalan život ne ugrožavajući druge - naglasio je Milivojević.

Srbe u Mostaru su do sada predstavljali Srbi koji su bili dio hrvatskih i bošnjačkih političkih partija. Za interese svog naroda gotovo se nisu ni interesovali, a još manje ih zastupali. Zato listu na čelu sa Veliborom Milivojevićem mnogi i nazivaju istorijskom jer bi ulaskom makar jednog autentičnog srpskog predstavnika u Gradsko vijeće Mostara Srbi bili vraćeni na političku scenu ovog grada, a njihovi interesi zastupani na pravi način.

Srbi u Mostaru svojim glasom 20. decembra odlučuju o svojoj budućnosti na ovom prostoru.