latinica  ћирилица
28/11/2020 |  19:34 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

U Banjaluci promovisana druga "Forvard" konferencija (VIDEO)

Druga Forvard konferencija, promovisana je u Banjaluci u organizaciji Ministarstva za naučnotehnoliški razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacionog centra. U okviru ove konferencije biće razgovarano o digitalnoj transformaciji kao globalnom konceptu i o pametnim rješenjima za jedinice lokalne samouprave u Srpskoj.
U Banjaluci promovisana druga "Forvard" konferencija - Foto: SRNA
U Banjaluci promovisana druga "Forvard" konferencijaFoto: SRNA

Prvi cilj ovogodišnje Forvard konferencije jeste pružanje informacija, znanja i podrške privatnom i javnom sektoru, dok je drugi cilj da se građanima na jednostavan način objasni značenje digitalne transformacije i primjena pametnih rješenja.

- Osnovni cilj konferencije jeste da, sa jedne strane pružimo informacije, znanje i podršku kako privatnom, tako i javnom sektoru; da su trendovi pozitivni i da u principu možemo uspješno da nastavimo sa digitalnom transformacijom, uvođenjem pametnih rješenja... a, drugi cilj koji želimo da postignemo, jeste da građanima možemo na jednostavan i praktičan način objasniti šta u suštini predstavlja digitalna transformacija i koji je značaj za same građane, a šta predstavljaju pametna rješenja i šta građani generalno mogu da očekuju kao poboljšanje svog životnog okruženja, koristeći pametna rješenja - istakao je Frago Gverić, direktor Inovacionog centra Banja Luka.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević je naglasio da je ova konferencija važna i zbog toga da se pokaže koliko je bilo bitno tokom pandemije virusa korona imati oslonac prije svega na primjeni IKT tehnologija kada je riječ o obrazovnom sistemu, ali i funkcionisanju cjelokupnog društva.

Rajčević je istakao i važnost da se i u uslovima globalne pandemije virusa korona osigura kontinuitet konferencije.

- Ove godine u okviru Forvard konferencije govorimo o digitalnoj transformaciji kao globalnom konceptu, pametnim rješenjima u okviru jedinica lokalne samuoprave u Srpskoj. Ono što je važno je da kao društvo razmišljamo šta dan nakon ove zdravstvene krize i tu IKT industrija može da pokaže svoj puni potencijal - naglasio je Rajčević.

Prema analizi Inovacionog centra Banja Luka i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, IKT industrija u Srpskoj je u konstatntom rastu.

- Posljednjih nekoliko godina imamo rast novoregistrovanih preduzeća iz ove oblasti gdje smo ih 2014. imali 222, a 2019. godine 348. Imamo i pozitivne pokazatelje o zapošljavanju u IKT industriji, tako da smo 2014. godine imali nešto više od 4.000 zaposlenih, a pet godina kasnije više od 7.000 - rekao je Rajčević.

Ovogodišnja Forvard konferencija, imaće tridesetak učesnika, trajaće dva dana i biće sastavljena od četiri panela. Zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona, konferencija će biti emitovana na prvom programu Radio-televizije Republike Srpske, drugog i trećeg decembra od 20.10 časova.