latinica  ћирилица
29/11/2020 |  08:05 ⇒ 08:08 | Autor: SRNA

Na današnji dan rođen srpski pjesnik Matija Bećković

Srpski akademik i pjesnik Matija Bećković rođen je na današnji dan 1939. godine u Senti.
Matija Bećković (foto: Sputnik / Dejan Simić) -
Matija Bećković (foto: Sputnik / Dejan Simić)

Osnovnu školu završio je u selu Velje Duboko, Gimnaziju u Kolašinu i Slavonskom Brodu, a višu gimnaziju sa maturom u Valjevu.

Školske 1959/60. godine upisao je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu na grupi jugoslovenska i opšta književnost.

U šestom razredu valjevske gimnazije osvojio je prvo mjesto na Literarnom konkursu, a prvu pjesmu "Preludium" štampao je kao gimnazijalac 1957. godine u "Mladoj kulturi".

Prvu knjigu, posvećenu svojoj životnoj ljubavi Veri Pavladoljskoj, koja i nosi naslov sa njenim imenom objavio je 1962. godine. Poema je doživjela izuzetan uspjeh, a sljedeće 1963. primljen je u Udruženje književnika Srbije u Beogradu.

Bećkovićevi prozni i poetski tekstovi priređivani su za pozorište i izvođeni na brojnim scenama.

Prepoznatljivi dio Bećkovićevog pjesničkog djela je i poema "Kad dođeš u bilo koji grad", kao i knjiga "Kosovo - najskuplja srpska reč".

Za svoje pjesništvo Bećković je, između ostalih, dobio nagrade: "Milan Rakić", Oktobarsku, Sedmojulsku, Zmajevu, Disovo proleće, Belovodsku rozetu, Zlatni krst kneza Lazara, Ravnogorsku, "Stefan Mitrov Ljubiša", Veliku Bazjašku povelju, Nagradu Vukove zadužbine, Njegoševu nagradu za književnost, Žičku hrisovulju, te nagradu "Drainac", "Desanka Maksimović", "Duško Trufunović"...

Za poemu "Ćeraćemo se još" dobio je nagrade "Tipar", "Zlatni bestseler", "Јovan Dučić" i "Laza Kostić".

Za dopisnog člana SANU izabran je 1983. godine, a za redovnog 1991. godine. Pristupna akademska besjeda "Bogojavljenje" pročitana je na svečanom skupu 12. maja 1992.