latinica  ћирилица
29/11/2020 |  08:22 | Autor: SRNA

Magla usporava saobraćaj u kotlinama

Na većini putnih pravaca u Republici Srpskoj i Federaciji BiH kolovozi su jutros vlažni i klizavi, magla smanjuje vidljivost i usporava saobraćaj u kotlinama i uz riječne tokove, a poledica u višim krajevima i preko planinskih prevoja, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.
Magla - Foto: RTRS
MaglaFoto: RTRS

Radovi usporavaju saobraćaj na magistralnom putu kroz Laktaše, gdje je u toku izgradnja kružnog toka, a vozila se preusmjeravaju na obilazne puteve u neposrednoj blizini. Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova.

Sav teretni saobraćaj preusmjerava se na auto-put. Iz pravca Gradiške to je petlja Aleksandrovac, iz pravca Banjaluke kod hotela "Ćubić", iz pravca Prnjavora petlja Drugovići, a iz pravca Srpca petlja Laktaši.

Radovi se izvode i u tunelu Brčigovo na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača, Crkvina-Modriča, te na putevima na području Banjaluke, Prijedora, Modriče, Kotor Varoša, Vlasenice i Broda.

I dalje su aktuelne izmjene u odvijanju saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška, zatim na magistralnim putevima Krupac-Bogatići u opštinama Istočna Ilidža i Trnovo, te Karakaj-Drinjača, Drinjača-Milići-Vlasenica, te od Modriče prema Doboju.

Na regionalnim putevima radovi se izvode na dionicama Šipovo-Novo Selo na granici sa Federacijom BiH /FBiH/ Šekovići-Donje Caparde, Tedin Han-Križ na granici sa FBiH, Ukrina-Klupe u mjestu Šnjegotina, Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika, dok je klizište usporilo saobraćaj na dionici Ukrina-Gornja Vijaka.

Vangabaritni prevoz kreće se dionicama Vrela-Kotor Varoš-Banjaluka, Stanić Rijeka-Karuše, granični prelaz Gradiška-gradilište novog mosta, Prijedor-granični prelaz Gradina, granični prelaz Gradiška-Terminal Gradiška, Stanić Rijeka-Prnjavor, Banj Brdo-Lopare-Ugljevik-Tuzla. Vozačima se skreće pažnja da na ovim putnim pravcima voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

U FBiH je zbog rekonstrukcije raskrsnice na magistralnom putu u Vogošći /ispred hotela "Sunce"/ danas obustavljen saobraćaj. Putnička vozila preusmjeravaju se na lokalne ulice kroz Vogošću, a teretna kroz Rajlovac, kao i na Sarajevsku obilaznicu.

Na dionici Prozor-Јablanica zbog radova je obustavljen saobraćaj u tunelu Јasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila mase iznad sedam i po tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu, a vozila se preusmjeravaju na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima Vitez-Travnik /Kaonik-Nević Polje/, Sarajevo-Tuzla, Јajce-Crna Rijeka /most preko jezera Bočac/, Čitluk-Međugorje /crna tačka Potpolje/, Drvar-Bosansko Grahovo, Pelagićevo-Srebrenik i Livno-Kamensko.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.