latinica  ћирилица
29/11/2020 |  08:43 ⇒ 30/11/2020 | 08:10 | Autor: SRNA

I. Sarajevo: Međunarodni festival poezije za djecu

U Istočnom Novom Sarajevu danas će biti otvoren 19. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade na kojem će učestvovati pjesnici iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Federacije BiH.
Biblioteka - Foto: RTRS
BibliotekaFoto: RTRS

Festival će biti otvoren u zimskoj bašti Vile "Medžik SA" u 17.00 časova.

Direktor Festivala Vitomir Mitrić rekao je Srni da je ovogodišnji festival posvećen velikim srpskim pjesnicima Vladislavu Petkoviću Disu i Milutinu Bojiću.

On je naveo da ceremonija otvaranja Festivala uključuje rezanje rođendanske torte 18. Festivala poezije, s obzirom da zbog izostanka finansijske podrške nadležnih institucija prošle godine nije održan, pa nije bilo ni proslave punoljetstva ove kulturne manifestacije posvećene mališanima.

- Nakon toga naši gosti, pjesnici učesnici Festivala, govoriće Disove i Bojićeve stihove, kao i vlastite stihove pjesama koje su nastale u okviru teme `Ljubavna i rodoljubiva poezija` - rekao je Mitrić.

On je dodao da će u 18.00 časova, u čast Petkovića i Bojića, biti održana besjeda pod naslovom "Veliko doba ljubavne i rodoljubive poezije", nakon čega će stihove govoriti pjesnici učesnici festivala, profesori i studenti.

Za sutra je od 10.00 do 13.00 časova u Amfiteatru "Beli vuk" u Tvrdimićima planirana aktivnost "Susret sa pjesnicima", u kojoj će učestvovati učenici osnovnih škola "Sveti Sava" Istočno Novo Sarajevo, "Petar Petrović Njegoš" Istočna Ilidža,"Јovan Dučić" Kasindo i "Aleksa Šantić" Vojkovići.

Mališanima Istočnog Sarajeva stihove će govoriti i sa njima razgovarati pjesnici Dara Sekulić, Tode Nikoletić, Pop Đurđev, Mirko Vuković, Јovo Čulić, Nedeljko Zelenović, Boris Đorem, Marjana Petronić, dok će u muzičkom programu nastupiti Branimir Rosić sa "Čarolijama leteće gitare".

U 12.30 časova u Amfiteatru "Beli vuk" u Tvrdimićima sutra bi trebalo da bude održana promocija knjige Toda Nikoletića "Baba u pubertetu", a potom u 13.30 časova i promocija knjige Јove Čulića "Јunak u tregerima".

Zatvaranje Festivala planirano je za utorak, 1. decembra u Ljetnoj učionici Osnove škole "Sveti Sava", kada će magistar književnoistorijskih nauka Danijela Mrda, koja je i direktor ove škole, proglasiti pobjednike 19. Međunarodnog festivala poezije za djecu i mlade.

Nagrađene pjesme u narednom periodu biće pročitane u osnovnim školama na području Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže.

Organizator Festivala je produkcija "Forum teatar" Istočno Sarajevo iz koje navode da će sve aktivnosti biti provedene u skladu sa preporukama i epidemiološkim mjerama nadležnih institucija u Republici Srpskoj.

Međunarodni festival poezije za djecu i mlade Istočno Sarajevo tradicionalno podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije - Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a medijski sponzori su Novinska agencija Republike Srpske - SRNA i Radio-televizije Republike Srpske.