latinica  ћирилица
29/11/2020 |  08:53 | Autor: SRNA

Bećković: Nema ateističke poezije iako su se mnogi trudili da je stvore

Srpski pjesnik i akademik Matija Bećković rekao je da nema ateističke poezije iako su se mnogi trudili da je stvore, ali je ona "otišla zajedno sa tim vremenom".
Matija Bećković - Foto: RTRS
Matija BećkovićFoto: RTRS

Bećković, koji je danas napunio 81 godinu, istakao je da ga raduje da Srbi ponovo slave i glasno pominju Svetog apostola i jevanđelistu Mateja - crkveni praznik na koji je on rođen, ali i druge pravoslavne praznike i važne datume iz srpske istorije za koje se nije znalo i koji nisu postojali "dok je bilo Republike".

- Onaj slap u Јajcu je odneo ceo taj jedan kalendar i zamenio ga novim - takozvanim Danom Republike, ali je i nešto bilo pozitivno u tom danu – nije se radilo tako da sam ja mogao da proslavim svoj rođendan ili da odem kod svoje majke za taj dan - rekao je Bećković.

On je naglasio da niko nije vjerovao da će se tradicionalne i pravoslavne vrijednosti ikada vratiti, a da su oni koji su slavili bili žigosani.

Bećković je, govoreći o svom pjesničkom opusu, rekao da je zahvalan Gospodu na svemu što mu je dao, a i na onom što nije.

- Znači da je to namenio nekom drugom. Znači da mu nisam ja jedina briga - dodao je Bećković.

Bećković, koji će kao jedan od najznamenitijih učenika Valjevske gimnazije, večeras učestvovati na zum-tribini "Valjevski gimnazijalci" povodom 150 godina njenog postojanja, rekao je da je 23. novembar 1870. godine kada je ta gimnazija osnovana veliki dan srpske prosvjete i kulture.

- To je dan kada svi postajemo jedan naraštaj i svi smo rod i školski drugovi i braća po gimnaziji. U svemu je najlepše što mi pravimo samo prostor za buduće naraštaje koji će takođe slaviti ovaj dan i koji su sva naša nada - rekao je Bećković.

Srpski akademik kaže kako vjeruje u potencijal mladih ljudi i da oni mogu prevladati sve poteškoće sa kojim se Srbija suočava, te da bi bio grijeh misliti drugačije.

Bećkovića epidemija virusa korona nije spriječila da piše i stvara.

- Naprotiv, korona nam je dala dovoljno vremena da radimo nešto što nismo stizali i zašta nismo pronalazili vremena, a sa duge strane ona je pravedna - nije ostavila neko mesto gde je nema tako se ceo svet našao u istoj muci - zaključio je Bećković.