latinica  ћирилица
29/11/2020 |  15:44 ⇒ 15:46 | Autor: TANЈUG

Korona promijenila rang listu najskupljih gradova na svijetu

Cirih i Pariz potisnuli su sa vodećih pozicija Singapur i Osaku na novoj rang listi najskupljih gradova na svijetu, pridruživši se Hongkongu sa kojim dijele prvo mjesto.
Cirih (Foto: kongres-magazine.eu) -
Cirih (Foto: kongres-magazine.eu)

Najnovije istraživanje britanskog Ekonomist Intelidžent Јunita (EIU) o indeksu troškova života pokazuje da je pandemija virusa korona uticala na cijene robe i usluga u više od 130 gradova do septembra 2020. godine.

Prema izvještaju, skok Ciriha i Pariza na prvo mjesto duguje se jačanju švajcarskog franka i evra.

- Pandemija kovid 19 prouzrokovala je slabljenje američkog dolara, dok su zapadnoevropske i sjevernoazijske valute ojačale prema njemu, što je za posljedicu imalo rast cijena robe i usluga - kaže Upasana Dut, šefica istraživanja u EIU.

Troškovi života u Njujorku se koriste kao osnovni parametar za izračunavanje ovog indeksa.

- Azijski gradovi su tradicionalno dominirali u rangiranju proteklih godina - navela je Dut.

U Singapuru, koji je sada na četvrtom mjestu, zabilježen je pad cijena usljed egzodusa stranih radnika, navodi se u izvještaju.

- Budući da se populacija ovog grada-države smanjila prvi put od 2003. godine, opala je potražnja i nastupila deflacija. Sličan trend zabilježila je Osaka, gdje potrošačke cijene stagniraju, a japanska vlada subvencioniše cijene poput javnog prevoza - napominje se u izvještaju.

Osaka dijeli peto mjesto sa Tel Avivom među 10 najskupljih gradova svijeta.

Slijede Ženeva i Njujork, a Kopenhagen i Los Anđeles zaokružuju listu vodeće svjetske desetorke po visini troškova života.

Cijene većine proizvoda i usluga uglavnom su ostale nepromijenjene tokom ove godine, ali su neke kategorije bile pogođene kovid krizom, dodaje se u izvještaju EIU.