latinica  ћирилица
29/11/2020 |  18:27 ⇒ 18:28 | Autor: SRNA

I. Sarajevo: Otvoren 19. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade

Besjedom o velikanima srpske poezije Vladislavu Petkoviću Disu i Milutinu Bojiću, koju je govorila magistar književnoistorijskih nauka Danijela Mrda večeras je u Istočnom Sarajevu svečano otvoren 19. Međunarodni festival poezije za djecu i omladinu, čiji je organizator Produkcija "Forum teatar" Istočno Sarajevo.
Istočno Sarajevo: Festival poezije za djecu i mlade - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo: Festival poezije za djecu i mladeFoto: SRNA

Mrda je za Bojića rekla da je bio neviđeni šarmer, a Dis čuveni beogradski boem.

- Bojić je kratko živio, ali je strasno pisao poeziju i još strasnije volio svoju veliku ljubav Radmilu Todorović. On je u svojim pjesmama ostavio neizbrisiv trag bolnog stradanja srpske vojske, ovjekovječene posebno u čuvenoj pjesmi "Plava grobnica" - navela je Mrda.

Prema njenim riječima, Dis je nepravedno za života bio neprihvaćen, kritikovan i osuđivan, iako je bio jedan od najtalentovanijih srpskih pjesnika koji je, među prvima, u svoje stihove i poeziju uveo slike podsvijesti i elemente ircionalnog.

- On je čuveni beogradski boem koga ćemo s radošću, ali i sa sjetom pamtiti po mnogim pjesmama, posebno po nenadmašnoj baladi "Možda spava", u kojoj govori o ljubavi, snu, sjećanju, snoviđenju... - istakla je Mrda.

Tokom ceremonije otvaranja Festivala upriličeno je rezanje rođendanske torte 18. Festivala poezije, s obzirom na to da zbog izostanka finansijske podrške nadležnih institucija prošle godine nije bilo proslave punoljetstva ove tradicionalne kulturne manifestacije posvećene mališanima.

Stihove Disa i Bojića, ali i svoju poeziju, govorili su gosti Festivala pjesnici iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Federacije BiH - Tode Nikoletić, Dušan Pop Đurđev, Mirko Vuković, Јovo Čulić, Nedeljko Zelenović, Boris Đorem, Marjana Petronić, dok je u muzičkom programu nastupio Branimir Rosić sa "Čarolijama leteće gitare".

Dobitnik ovogodišnjeg festivalskog priznanja "Blagodarnica" je pjesnik Mirko Vuković.

Za sutra je u amfiteatru "Beli Vuk" u Tvrdimićima planirana aktivnost "Susret sa pjesnicima", u kojoj će učestvovati učenici osnovnih škola "Sveti Sava" Istočno Novo Sarajevo, "Petar Petrović Njegoš" Istočna Ilidža, "Јovan Dučić" Kasindo i "Aleksa Šantić" Vojkovići, a stihove će im govoriti pomenuti pjesnici.

Istog dana, u 12.30 časova u amfiteatru "Beli Vuk" Tvrdimići trebalo bi da bude održana promocija knjige Toda Nikoletića "Baba u pubertetu", a potom u 13.30 časova i promocija knjige Јove Čulića "Јunak u tregerima".

Zatvaranje Festivala planirano je za utorak, 1. decembra u Ljetnoj učionici Osnove škole "Sveti Sava", pod motom "Pjesme nagrađenih", kada će magistar književnoistorijskih nauka Danijela Mrda, koja je i direktor ove škole, proglasiti pobjednike 19. Međunarodnog festivala poezije za djecu i mlade, na koji je pristiglo 720 dječijih radova.

Medijima će sa ovog događaja biti proslijeđeno saopštenje za javnost.

Nagrađene pjesme u narednom periodu biće pročitane u osnovnim školama na području Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže, na časovima srpskog jezika.

Organizator Festivala - Produkcija "Forum teatar" Istočno Sarajevo ističe da će sve aktivnosti biti sprovedene u skladu sa preporukama i epidemiološkim mjerama koje su propisale nadležne institucije u Republici Srpskoj.

Međunarodni festival poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu tradicionalno podržavaju Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo spoljnih poslova - Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a medijski sponzori su Novinska agencija Republike Srpske SRNA i Radio-televizije Republike Srpske.