latinica  ћирилица
29/11/2020 |  18:51 ⇒ 22:06 | Autor: RTS

Srbija povukla odluku o recipročnoj mjeri protjerivanja crnogorskog ambasadora (VIDEO)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Srbija povući odluku o protjerivanju crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića iz Srbije.
Ana Brnabić - pres - Foto: Screenshot
Ana Brnabić - presFoto: Screenshot

Premijerka je ovu vijest saopštila nakon sastanka sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, a na molbu predsjednika Vučića.

- Predsjednik Srbije nas je pozvao na razgovor da se konsultujemo oko ove odluke. Predsjednik je podržava i razumije, Srbija je reagovala potpuno normalno i primjerno, u skladu sa Bečkom konvencijom. Predsjednik nam je rekao da su konvencije važne, ali da je život važniji, kao i naše prijateljstvo sa Crnom Gorom - izjavila je Brnabić.

- Prvi razlog za ovu odluku je regionalna stabilnost i prijateljstvo i partnerstvo sa Crnom Gorom, a drugi važan razlog je to što su čak 30 odsto stanovnika Crne Gore Srbi - rekla je Brnabić.

Premijerka je izjavila da joj je žao zbog revizije istorije koja je u toku u Crnoj Gori, a prije svega u pogledu toga da se Srbija, kao najveća žrtva Prvog svjetskog rata, predstavlja kao okupator.

- Srbija je saglasna sa izjavom ambasadora Božovića zbog koje je protjeran, kao i 50 odsto građana Crne Gore. Ova izjava, u kojoj on nekoliko puta poziva na bratstvo i pomirenje, ne može da bude osnov za protejrivanje - izjavila je premijerka.

Ona je citirala izjavu ambasadora Vladimira Božovića i navela da se Vlada Srbije slaže sa njegovom izjavom, i dodala da to nikako nije povod za takvu odluku Podgorice da se ambasador Srbije izbaci.

- Mi ne želimo da imamo takav neprijateljski akt prema Crnoj Gori, iz tog razloga smo danas donijeli ovu odluku. Meni je žao što se sve češće u Crnoj Gori prekraja istina i govori se da je Srbija bila okupator u Prvom svjetskom ratu -kaže Ana Brnabić.

Nada se i da će se ovo shvatiti kao akt dobre volje i navela je da će odluka biti povučena već večeras.

Kako je prethodno potvrđeno u kabinetu predsjednika Republike, sastanak je organizovan povodom najnovijih dešavanja u odnosima sa Crnom Gorom i u želji da se spuste tenzije.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić ranije je poručio da žali zbog protjerivanja ambasadora Vladimira Božovića i da se nada da će to biti posljednji trzaj odlazećeg režima, koji, kako je rekao, ni u svojim posljednjim danima ne preza od polarizacije društva i produbljivanja podjela.

- Nova Vlada će raditi na ozdravljenju odnosa Crne Gore sa Srbijom, promovisaćemo istinski dobrosusjedsku politiku s Beogradom, kao i sa svima u regionu, po principu suverenosti, nezavisnosti i nemiješanja u unutrašnje stvari drugih država. Uzajamno poštovanje biće naša mjera - naglasio je Krivokapić na Tviteru.

Slične poruke poslali su i lideri stranaka koje čine novu skupštinsku većinu.

- Riječ o klasičnoj političkoj osveti, koja će, na sreću, trajati još nekoliko dana, s obizorm da ćemo 2. decembra dobiti novu vladu i novu diplomatiju koja bez ikakve dileme više neće biti bazirana na antisrpskoj politici - istakao je Marko Milačić iz Prave Crne Gore.

- Vjerujemo da će, nakon izbora nove vlade, ovakav sramotan odnos prema srpskom narodu u Crnoj Gori, koji je svoju državotvornost ugradio kroz vijekove u ovu državu, biti radikalno izmijenjen, institucionalizovan, sa jasnom politikom da se ovo više nikad ne smije dogoditi - rekao je Milan Knežević iz Demokratskog fronta.

Saopštenjem se oglasio i episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije, koji smatra da je odlazeća vlast Crne Gore imala višestruko zlu namjeru kada je protjerala ambasadora Srbije. Namjera je, kaže, bila da se izazovu recipročne mjere od strane Srbije da bi se "medijskom larmom u regionu posijalo što više otrova i bratske mržnje".

- Moleći se Bogu za spasenje svih, vjerujućih i nevjerujućih, razumnih i nerazumnih, pozivamo sav vjerujući narod u Crnoj Gori da u ovim danima mnogostrukih iskušenja i povišenih tenzija umnoži svoje molitve za mir, razumijevanje, suzdržanost i prevazilaženje pogubnih podjela među braćom i bratskim državama - poručio je vladika Јoanikije.

Podsjećamo, ambasador Srbije u Crnoj Gori, Vladimir Božović, proglašen je juče personom non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, zbog, kako je navedeno, miješanja u unutrašnje stvari zemlje. Direktan povod bila je Božovićeva izjava, u kojoj je Podgoričku skupštinu 1918. godine i odluku o ujedinjenju sa Srbijom, nazvao oslobođenjem i slobodnom voljom crnogorskog naroda.

Nakon toga, vlasti u Srbiji uzvratile su proglasivši ambasadora Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića takođe nepoželjnom osobom i dale mu rok od 72 sata da napusti Srbiju. U međuvremenu, oglasili su se i iz Evropske komisije, poručivši da su dobrosusjedski odnosi osnova za napredak zemalja na putu ka članstvu u EU, na kojem, kako navode, i Srbija i Crna Gora, dobro napreduju.