latinica  ћирилица
29/11/2020 |  19:22 ⇒ 30/11/2020 | 07:41 | Autor: RTRS

Mladi tim ljekara kovid bolnice u Doboju svakodnevno spašava živote (VIDEO)

Za mjesec dana rada kroz Јedinicu za intenzivnu njegu pacijenata oboljelih od kovida u Bolnici u Doboju prošlo je više od 60 pacijenata. O njima brine tim mladih ljudi, a procenat smrtnosti ne odudara od ostalih centara u Srpskoj.
Opšta bolnica u Doboju - Foto: RTRS
Opšta bolnica u DobojuFoto: RTRS

U Јedinicu intenzivne njege dolaze životno ugroženi pacijenti iz cijele dobojske regije, a 14 kreveta, koliko je na raspolaganju, uvijek su puni. Ovdje mogu da završe i stariji i mlađi pacijenti, i bolesni i zdravi, koji su pozitivni na virus korona.

- Imali smo jednog pacijenta, `47. godište, intubiran, kojeg smo uspjeli da skinemo s aparata , bio je na kontroli, dobro je, dobro se osjeća i nema nikakvih promjena na plućima. Ali, nažalost, imali smo i drugu krajnost, momka koji je `93. godište, koji je imao 27 godina i koji je nažalost preminuo - rekao je Slaviša Ćelić, specijalista anesteziolog i reanimatolog, šef Kovid intenzivne njege u ЈZU Bolnica "Sveti apostol Luka".

Sedam ljekara i 13 medicinskih sestara i tehničara,uglavnom mladih ljudi, danonoćno brinu o nepokretnim i za aparate prikovanim pacijentima. Svi oni tu su dobrovoljno, posvećeni poslu od koga život zavisi. Ovdje poslove ne dijele, već svi rade sve.

- Nema veze da li je u pitanju doktorski posao, ja ako sam u zaštitnom odijelu, naravno uz konsultacije s doktorom, radim oko pacijenta, isto tako i doktori naš medicinski posao završavaju - ističe medicinski tehničar Goran Đukić.

Doktorica Milenka Bandić Milovac, specijalizant pulmologije, kaže da osim posla, svi imaju i svoje porodične obaveze.

- Ovdje je mali broj zaposlenih, tako da smo praktično dežurni svaki treći dan. Nosimo se s tim onako kako moramo, i psihički i fizički je teško, ali sada je tako i situacija je vanredna u cijeloj zemlji - dodaje Bandić Milovac.

I mnogi od njih imali su koronu. Težak put od obostrane upale pluća do oporavka prošao je i dr Slaviša Ćelić. Svojim iskustvom hrabri preplašene pacijente.

- Bilo je upitno da li ću završiti na respiratoru ili ne, ali evo me sad sjedim s vama, pomažem, živ sam i zdrav sam, funkcionišem normalno i to njima ulijeva povjerenje i snagu pacijentima da će da ozdrave i oni - ističe Ćelić.

Јedinica intenzivnog liječenja od kovida počela je sa radom krajem oktobra. Do sada ovdje je liječeno više od 60 životno ugroženih pacijenata.