latinica  ћирилица
29/11/2020 |  19:46 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Okruženju otvoriti oči za žrtve porodičnog nasilja (VIDEO)

Desanka Marić, majka dvoje maloljetne djece, bila je žrtva porodičnog nasilja sedam godina. Centar za socijalni rad joj je, u više navrata, predlagao da napusti supruga nasilnika i pomoć potraži u Sigurnoj kući, što je i prihvatila tek prošle godine. Odlučila je da javno progovori o svom životu kako bi ohrabrila sve žrtve porodičnog nasilja, ali i okruženje koje zatvara oči pred ovim problemom.
Nasilje, ilustracija - Foto: RTRS
Nasilje, ilustracijaFoto: RTRS

Desanki je 37 godina. Majka je dva dječaka od pet i sedam godina. Prve batine od supruga je dobila samo nekoliko dana nakon udaje 2012. godine.

-Istukao me je u kući zbog toga što sam ga pitala hoćemo li ići mojima u goste. Samo zato. Bilo me je sramota da to kažem svojima, jer tek je prošlo 12 dana od kako sam počela da živim s njim. Јa sam ćutala i trpila ga sve do 2016. godine, a onda sam počela javno da pričam. Stalno je tukao i menen i djecu jer je teški alkoholičar - priča Desanka.

 Za Desankin slučaj godinama su znali i policija i Centar za socijalni rad. Odbijala je pomoć i smještaj u Sigurnu kuću, u nadi da će se stvari promijeniti. Ali nisu.

- Prošle godine udario me oklagijom preko noge i prebio je i sad mi je noga zarasla ukrivo. Tad sam ja prijavila policiji, koja je došla i odvela ga na triježnjenje - kaže Desanka.

Ovo je samo dio mučnog života koji je za sobom ostavila jedna od brojnih žrtava porodičnog nasilja, koje su spas potražile u Sigurnoj kući u Bijeljini. Desanka je sa dvoje djece ovdje provela više od četiri mjeseca. Zaposleni u fondaciji "Lara", koja upravlja ovom ustanovom, pružili su joj psihosocijalnu i pravnu pomoć. 

Nasilje u porodici je problem našeg društva ,a društvo smo svi mi, ističu aktivistkinje "Lare", koje su i ove godine započele 16 dana aktivizma u direktnom razgovoru sa sugrađanima, na ulici i podjelom edukativnih brošura. 

Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava, pa se i Međunarodni dan borbe protiv nasilja u porodici obilježava od 25. novembra do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.