latinica  ћирилица
29/11/2020 |  20:19 ⇒ 20:19 | Autor: SRNA

Budimir: Dodik jasno ukazao gdje se nalazi BiH

Stručnjak za međunarodne odnose Željko Budimir ocijenio je obraćanje predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Savjetu bezbjednosti UN kao nužnost da se poslije niza izvještaja koje posljednjih 10 godina šalje visoki predstavnik probije diplomatski led i da se čuju i druga i treća strana u BiH.
Željko Budimir - Foto: RTRS
Željko BudimirFoto: RTRS

Dodikovo obraćanje Budimir vidi kao važnu stvar, jer su samo jedan narod i jedan konstitutivni entitet optuživani kao krivci za sve probleme u BiH, a oštrica usmjeravana na jednog čovjeka.

To je, naglasio je, i pokušaj da se i izvan onih zemalja koje imaju već formirane stavove pokaže kakvo je stanje u BiH.

- Dodik je bio otvoren i jasno je ukazao gdje se BiH nalazi upravo zbog urušavanja i nečuvanja Dejtona - rekao je Budimir za ATV.

On je naveo da mu, kada sluša strane ambasadore, nije jasno da li BiH treba da se priključi EU ili se nalazi pred aneksijom u Austrougarsku, te dodao da se Srbi kao u Austrougarskoj nalaze pod konstantnim priritiskom i "krivi su za sve".

Govoreći o procesu priključenja EU, Budimir je rekao da je Vlada Srpske ispunila sve uslove, te dodoa da Srpska jedina u BiH funkcioniše i ekonomski i politički.

- Međutim, imate spinovanje jedne priče čiji je cilj da se u narednom periodu izvrše ustavne promjene u BiH, odnosno njena unitarizacija i centralizacija. Bošnjačka strana očekuje da se to uradi pod patronatom zapadnih zemalja i da se taj proces konačno završi i tu se vidi možda neka nova uloga visokog predstavnika - naveo je on.

Budimir je naglasio da ovo nije ni 1995. ni 2000. godina i da međunarodni sistem više nije sistem u kojem dominira samo jedna sila.

O protjerivanju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, Budimir je rekao da je to posljednji trzaj vlasti Mila Đukanovića, nastavak napada na Srbe, njihov identitet, vjeru i istoriju, ali i da je "Đukanovićevo vrijeme prošlo".