latinica  ћирилица
30/11/2020 |  09:24 ⇒ 09:26 | Autor: SRNA

Na dijelu kompleksa Vraca prezentovati istinu o stradanju Srba u Sarajevu

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH poziva institucije Republike Srpske i grad Istočno Sarajevo da dio Spomen-kompleksa Vraca Sarajevo, koji je u sastavu Republike Srpske, urede tako da se prezentuje istina o stradanju Srba u Sarajevu tokom Drugog svjetskog rata i tokom građanskog rata od 1992-1995. godina, saopšteno je iz ovog udruženja.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

Predsjednik Odbora Đorđe Radanović rekao je da su sadašnji izgled i natpisi u spomen-kompleksu Vraca "falsifikovanje istine" o tome šta se dešavalo u Sarajevu tokom Drugog svjetskog rata.

- Mora se jasno istaći da su u Sarajevu tokom drugog svjetskog rata stradali isključivo Srbi i Јevreji - istakao je Radanović.

Iz Odbora pozivaju institucije Republike Srpske da na dijelu spomen-kompleksa Vraca koji pripada Republici Srpskoj postave spomenik i Srbima ubijenim u Sarajevu od 1992-1995.

- Dio spomen-kompleksa Vraca teritorijalno pripada Republici Srpskoj. S obzirom da FBiH ne želi da postavi spomenik ubijenim Srbima u Sarajevu, to treba uraditi Republika Srpska na dijelu Vraca koji joj pripada. Tako bi svi posjetioci Sarajeva koji obilaze Vraca saznali istinu o stravičnom stradanju koje su doživjeli sarajevski Srbi - navodi se u saopštenju.