latinica  ћирилица
30/11/2020 |  11:13 ⇒ 12:27 | Autor: SRNA

Nema zaraze kod osoba koje su primile vakcinu "Sputnjik pet"

Niko od dobrovoljaca koji su testirali vakcinu "Sputnjik pet" u prvoj fazi nije obolio od kovida 19, rekao je direktor Instituta za transplantacionu medicinu i biotehnologiju Univerziteta "Sečin" i jedan od organizatora kliničkih testiranja vakcine Vadim Tarasov.
Ruska vakcina protiv Kovida-19 - Foto: ilustracija
Ruska vakcina protiv Kovida-19Foto: ilustracija

- Prošlo je pola godine od trenutka sprovođenja testiranja. U kontaktu smo sa dobrovoljcima, redovno pratimo njihovo stanje. Do sada niko nije inficiran - rekao je Tarasov.

On je objasnio slučajeve ponovne zaraze virusom korona, nakon vakcinisanja "sputnjikom pet", time što procedura nije bila do kraja obavljena, prenosi sajt "Stopkoronavirus.rf".

- Pacijent nije primio još jednu dozu, kako je planirano i samim tim organizam nije stvorio otpornost na kovid 19 - rekao je Tarasov.

Klinička testiranja vakcine "Sputnjik pet" počela su na Univerzitetu "Sečin" 18. juna, podsjeća "Sputnjik".

Tokom ispitivanja u kojima je učestvovalo 38.000 dobrovoljaca potvrđena je bezbjednost vakcine. Saopšteno je da je kod svih stvoren imunitet na infekciju.

Ministarstvo zdravlja Rusije u avgustu je registrovalo vakcinu protiv virusa korona "sputnjik pet", čime je postala prva u svijetu takve vrste.

Na vakcini "Sputnjik pet" radili su Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" i Ruski fond za direktne investicije.