latinica  ћирилица
30/11/2020 |  12:09 ⇒ 17:42 | Autor: SRNA

Dačić: Zahvalnost članicama ODKB na podršci

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić zahvalio je danas članicama Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) na kontinuiranoj i principijelnoj podršci u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, odnosno na poštivanju univerzalnih principa međunarodnog prava.
Ivica Dačić (Foto: www.srbija.gov.rs) -
Ivica Dačić (Foto: www.srbija.gov.rs)

Dačić je na onlajn sjednici Savjeta ODKB-a, na kojoj je učestvovao na poziv predsjednika Ruske Državne Dume Vjačeslava Volodina, istakao da pozdravlja saradnju sa državama koje se zalažu za poštivanje principa međunarodnog prava, poput principa teritorijalnog suvereniteta i integriteta, odnosno očuvanja nezavisnosti država.

On je naglasio da Srbija ima tradicionalno prijateljske odnose sa svim članicama ODKB - Ruskom Federacijom, Bjelorusijom, Јermenijom, Kazahstanom, Kirgistanom i Tadžikistanom, a da kroz saradnju u ODKB-om ima priliku da ih dodatno ojača, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Podsjetivši na to da Skupština Srbije ima status posmatrača u Parlamentarnoj skupštini ODKB-a, Dačić je poručio da će delegacija Skupštine Srbije uvijek nastojati da pruži poseban doprinos radu Parlamentarne skupštine ODKB-a.

- Srbija politikom vojne neutralnosti i spremnošću da aktivno učestvuje u radu ODKB-a na delu potvrđuje suverenost i nezavisnost svoje međunarodne pozicije koja je utemeljena na principijelnoj politici, koja prioritetno polazi od interesa Srbije - istakao je u Dačić u obraćanju.

On je zahvalio na pruženoj pomoći Srbiji u borbi protiv virusa korona, posebno vojnim ljekarima i pripadnicima specijalizovane službe ABHO ruske armije.

- Uvereni smo da je naše zajedničko i solidarno delovanje jedini način da se izborimo sa pandemijom, kao globalnom pretnjom koja ne priznaje državne granice - rekao je Dačić.