latinica  ћирилица
30/11/2020 |  12:40 ⇒ 13:22 | Autor: sputniknews.com

Orban: Njemačka i EU nam daju četiri milijarde evra, a uzmu šest

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da bogatije zemlje Evropske unije, sa Njemačkom na čelu, pod raznim izgovorima godišnje uzmu oko šest milijardi evra Mađarskoj, dok Mađarska od EU dobije četiri milijardi evra iz budžeta.
Viktor Orban - Foto: TANЈUG
Viktor OrbanFoto: TANЈUG

Orban je odgovorio Martinu Šulcu, bivšem šefu njemačke Socijaldemokratske partije i predsjedniku Evropskog parlamenta u periodu između 2012. i 2017. godine, koji je, kako je naveo mađarski premijer, napadao godinama Mađarsku jer je branila svoje granice i nije prihvatala migrante.

Kako je prenijela agencija MTI, Šulc je u intervjuu za "Dojčlandfunk" optužio mađarsku vladu za represiju nad medijima, antisemitizam i profiterstvo.

Orban je tim povodom istakao da novinari u Mađarskoj imaju više slobode nego njihove kolege iz Njemačke.

Što se tiče optužbi za antisemitizam, Orban je odgovorio da se "otvoren antisemitizam i uznemiravanje Јevreja i dalje dešava u Njemačkoj", i da je to nezamislivo da se desi u Mađarskoj.

Premijer Mađarske je rekao i da je Šulcova najveća laž bila oko raspodjele novca Evropske unije, prenio je Tanjug.

- Šulc i mnogi Nijemci su se pretvarali da daju novac siromašnima i da su zbog toga u deficitu. Zapravo, oni imaju najviše koristi od evropskog jedinstvenog tržišta. Daju novac od svog profita drugim članicama kroz EU budžet, a mnogo toga ponovo završi u njihovim rukama. Licemjerno je očekivati od nas da budemo zahvalni na tome - poručio je Orban.
Orban je rekao da je situacija jasna.

- Članstvo Mađarske u EU ne košta Njemačku ni centa, oni profitiraju od nas - naglasio je Orban.