latinica  ћирилица
30/11/2020 |  14:24 ⇒ 16:57 | Autor: RTRS

Radmanović: Amandmani SDP-a suprotni Dejtonu i neće biti usvojeni

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je danas da je SDP-ov prijedlog amandmana na Ustav BiH kojima se, između ostalog, uvode funkcije "predsjednika i dva potpredsjednika BiH", kao i "premijera BiH" u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom i da neće biti usvojen u parlamentu BiH.
Ivica Dačić i Nebojša Radmanović - Foto: RTRS
Ivica Dačić i Nebojša RadmanovićFoto: RTRS

Radmanović je rekao da se ovim prijedlogom amandmana potpuno mijenjaju Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporzuma, kao i unutrašnja organizacija BiH.

- Već smo im rekli da je nemoguće da to bude usvojeno u PS BiH - rekao je Radmanović na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Radmanović je napomenuo da je riječ o koncepciji koja nije bazirana na Dejtonskom mirovnom sporazumu i Aneksu 4 koji jasno kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i da su tri konstitutivna naroda oni koji se pitaju.

- Ovo je koncept potpuno obrnut i ne može biti usvojen, ne samo zato što kažu da treba jedan predsjednik i dva potpredsjednika, a ne tročlano Predsjedništvo, već zbog ovih suštinskih stvari - ekao je Radmanović.

On je istakao da se Ustav BiH, Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne može mijenjati tako kako neka politička partija pojedinačno misli da može.