latinica  ћирилица
30/11/2020 |  15:31 ⇒ 15:35 | Autor: sputniknews.com

Јoš jedan grad u Srbiji proglasio vanrednu situaciju

Štab za vanredne situacije grada Leskovca zbog pogoršanja epidemiološke situacije proglasio je vanrednu situaciju.
Virus korona (Foto: Shutterstock) -
Virus korona (Foto: Shutterstock)

Ta odluka je donesena nakon što je protekle nedjelje zabilježen dvostruko veći broj oboljelih nego prethodne, a povećao se i broj pacijenata u Kovid ambulantama.

Dnevno se pregleda oko 300 osoba, a za nedjelju dana popunjeno je 75 odsto kapaciteta kovid bolnice, prenosi RTS.

Gradonačelnik i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović rekao je da je u posljednja 24 časa iz niških laboratorija za grad Leskovac stigao 151 rezultat testiranja, od čega je 46 pozitivno, dok se čeka još 74 rezultata analiza.

- U leskovačkoj kovid bolnici je trenutno 145 hospitalizovanih pacijenata, 108 iz Leskovca. Bilo je 14 prijema, nije bilo otpusta. Јedan pacijent je upućen u KC Niš, a troje pacijenata je preminulo, starosti 84, 61 i 72 godine iz Leskovca, Lebana i Surdulice. Na kiseoniku je 105 pacijenata, a na respiratoru četvoro - rekao je Cvetanović na sjednici Štaba, a navedeno je na zvaničnom sajtu Grada Leskovca.

On je apelovao na sve Leskovčane da shvate težinu epidemiološke situacije, ali i nezavidnog položaja zdravstvenih institucija i zaposlenih u zdravstvu.

- Do sada su one uspijevale da odgovore izazovima, ali je alarmantan podatak da broj hospitalizovanih osoba raste brzo i da je samo za nedjelju dana, od posljednje sjednice štaba, popunjenost kapaciteta povećana za 75 odsto. Nalazimo se u teškoj situaciji i ukoliko se oprez ne poveća, može doći do preopterećenja zdravstvenog sistema - ukazao je Cvetanović.

Dodao je da je Dom zdravlja prošle nedjelje oformio i četvrtu kovid ambulantu, da zaposleni imaju mnogo posla, jer broj pregleda iz dana u dan raste i izvrši se skoro 300 pregleda dnevno.

Ukazao je i da Opšta bolnica Leskovac svakodnevno troši višemjesečne zalihe kiseonika, ali da je prije ovog talasa obezbijeđen rezervoar većeg kapaciteta, kao i kiseonička mjesta za sve krevete na grudnom, infektivnom i onkološkom odjeljenju.

Prenio je podatke iz leskovačke bolnice, da će pacijenti sa negativnim pi-si-ar testom, a sa ambulantnom terapijom, iz bolnice biti premješteni u Službu za palijativnu njegu u Vlasotincu, do potpunog oporavka, kako bi se rasteretile niške i leskovačke ustanove.

Načelnik Јablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić rekao je da je na osnovu nadzora Inspekcije za rad izvršenog 26. i 27. novembra ustanovljeno da se u velikim korporacijama na teritoriji Leskovca poštuju sve epidemiološke mjere koje je naložio republički Krizni štab.

Štab je usvojio prijedlog mjera, koji obuhvata povećanje broja vozila u prevozu, pojačanu dezinfekciju površina, pojačanu dezinfekciju vozila u prevozu, rigoroznu kontrolu poštovanja naloženih mjera u ugostiteljskim, prodajnim i drugim objektima, kao i mjeru da je u navedenim objektima obavezno istaći informaciju o površini i maksimalnom broju istovremenih korisnika.

Što se tiče stambenih zgrada dezinfekciju zajedničkih prostorija neophodno je vršiti jednom dnevno, a dezinfekciju rukohvata više puta dnevno.

Na kraju sjednice Štaba upućen je apel građanima da se pridržavaju svih mjera, nošenja maski, držanja distance, izbjegavanja okupljanja, uz preporuku da predstojeće slave obilježe u krugu porodice, prenosi Tanjug.