latinica  ћирилица
30/11/2020 |  16:04 | Autor: SRNA

Majkić: Sprovodi se spoljna politika SDA, a ne Predsjedništva BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Doma naroda BiH za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Dušanka Majkić rekla je Srni da sve što se radi na polju spoljne politike nije definisalo Predsjedništva BiH, već isključivo od SDA u čiju se korist sve u toj oblasti jedino sprovodi.

- Nikakvog osnova nije bilo za javni istup /stalnog predstavnika BiH pri UN Svena/ Alkalaja pred Savjetom bezbjednosti UN prilikom obraćanja predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića - istakla je Majkićeva.

Ona je dodala da je Alkalaj samo potvrdio ono što je odavno poznato - da je išao po mišljenje u Stejt department.

- Mislim da ćemo imati priliku o tome da raspravljamo čim Savjet ministara bude dostavio materijal u vezi sa mojom inicijativom o ponašanjima u diplomatsko-konzularnoj mreži i sprovođenju spoljne politike BiH - rekla je Majkićeva.

Majkićeva je navela da će se u skladu sa tim materijalom i inicijativom čuti sve što nadležno ministarstvo ima da kaže, kao i rasprava o mnogobrojnim novim gafovima ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković.

- Turkovićeva vjerovatno sve to koordinira na polju spoljne politike, iako nije zadužena za to. Očito je da u spoljnoj politici BiH postoji bošnjački paralelizam - kaže Majkićeva.

Stalni predstavnik BiH pri UN Sven Alkalaj izjavio je juče da je Dejtonski mirovni sporazum potvrdio ono što je bilo važno, da jeste nesavršen, ali da on nije ni predviđen da bude nešto na čemu će se istrajavati, iako "sada vidimo po stavovima političara iz Republike Srpske da oni to vide kao trajnu kategoriju".

On je kao uvodničar govorio na online sesiji "Kruga 99" o temi "Dejtonski sporazum i kako dalje u novim okolnostima".