latinica  ћирилица
30/11/2020 |  16:05 ⇒ 16:55 | Autor: SRNA

Radmanović-Dačić: Ubrzano raditi na inicijativi "mini-Šengen"

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je danas da je važno ubrzano raditi na inicijativi "mini-Šengen", odnosno slobodnom protoku robe, ljudi i kapitala u regionu.
Radmanović - Dačić - sastanak - Foto: SRNA
Radmanović - Dačić - sastanakFoto: SRNA

Radmanović je, nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, ocijenio da bi realizacija te inicijative predstavljala iskorak ka stvaranju boljih odnosa u regionu.

- Moramo raditi ubrzano da bismo napravili iskorak koji bi bio vrlo važan da nam se ne bi dešavale ishitrene odluke i teške rečenice - naveo je Radmanović.

O dešavanjima između Beograda i Podgorice u vezi sa ambasadorima, Radmanović je rekao da je i ranije u regionu bilo ishitrenih odluka i teških rečenica, te da ipak sve zavisi od nosilaca najodgovornijih funkcija u pojedinim zemljama u regionu.

Dačić je rekao da povlačenje odluke o protjerivanju crnogorskog ambasadora u Beogradu Tarzana Miloševića predstavlja potez dobre volje Srbije, koja, kako je naglasio, ne želi da na takav način rješava probleme.

Dačić je rekao da ne bi trebalo da se stvori utisak da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pogriješilo odlukom o protjerivanju Miloševića, budući da je Vlada Crne Gore proglasila ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića za personu non grata.

On je naglasio da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije donijelo ispravnu odluku, u skladu sa diplomatskom praksom, te ukazao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da odnosi sa Podgoricom ne treba da zavise od odlazeće administracije predsjednika Crne Gore, već da Beograd treba da povuče potez u pravcu jačanja odnosa.

Dačić je istakao da Srbija želi dobre odnose sa svima u regionu i da prošlost ne može da se izbriše, ali se, kako je naglasio, mogu izvući pouke i ići naprijed.

- Šta god da se dogodi moramo da imamo zajedničku budućnost, jer svi živimo u istom regionu - rekao je Dačić.

Značajna saradnja i zajednički put ka EU

Radmanović je, nakon sastanka, naglasio značaj saradnje parlamentaraca BiH i Srbije o pitanju evropskih integracija, ali i sveukupnih odnosa dvije zemlje.

Radmanović je na konferenciji za novinare sa Dačićem rekao da su parlamenti oni koji najviše mogu da doprinesu dobroj saradnji i kada "na drugim poljima nešto ne funkcioniše".

On je naveo da je sa Dačićem razgovarao o zajedničkom putu ka EU na kome je, kako je ukazao, Srbija znatno napredovala i otvorila veliki broj poglavlja, a BiH još nije ni kandidat.

- Svake godine /BiH/ očekuje da će dobiti kandidatski status, a nije ni sada i mislimo da ćemo dobiti iduće godine - rekao je Radmanović.

Radmanović je naveo da je sa Dačićem razgovarao i o migrantskoj krizi, terorizmu, kao i o pitanju granice između BiH i Srbije, koje će kad-tad morati da dođe u parlamente, podsjetivši da BiH i Srbija imaju veoma dugu granicu, a sporazum o tome nikada nije potpisan.

On je napomenuo i da je Srbija potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da je vrlo značajna na samo za Republiku Srpsku, nego i za BiH u cjelini.

Prema njegovim rečima, specijalne paralelne veze između Srbije i Republike Srpske koje je Dejtonski sporazum ne samo omogućio, nego i definisao kako treba da funkcionišu, jesu i primjer dobrog funkcionisanja.

Radmanović je istakao da je uručio poziv delegaciji Skupštine Srbije dođe u posjetu Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Dačić je naglasio da je Srbija veoma zainteresovana za razvoj i unapređenje dobrih odnosa sa BiH, ocijenivši da i današnji suret pokazuje koliko Srbija, a nada se i BiH, pridaju poseban značaj očuvanju i daljem razvoju bilateralnih odnosa.

- To je za nas vitalni interes, nadam se zajednički. Imamo mnogo zajedničkih interesa i spremni smo da se okrenemo budućnosti bez obzira što postoji različita gledanja na pojedina pitanja iz prošlosti - rekao je Dačić.

On je podsjetio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, te da Beograd smatra "da promjene u BiH, ako treba da ih bude, treba da budu rezultat dogovora sva tri naroda i oba entiteta".

- Naša saradnja i specijalni i paralelni odnosi sa Republikom Srpskom nisu na štetu centralnih vlasti u BiH - poručio je Dačić.

On je napomenuo da je u Skupštini Srbije formirana i poslanička grupa prijateljstva sa BiH, na čijem čelu je šef poslanika SNS-a Aleksandar Martinović.

- Naša saradnja na međuparlamentarnom nivou i ranije je bila razvijena - do sada su realizovane 24 posete na najvišem nivou, od čega 12 na centralnom nivu, a 12 na entitetskom nivou, odnosno na nivou parlamentarne saradnje sa Republikom Srpskom - istakao je Dačić.

On je istakao da je važno uspostaviti i saradnju na nivou radnih tijela parlamenata, naročito onih koji se bave evropskim integracijama i saradnjom sa evropskim institucijama.